Газове пожежогасіння

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Газове пожежогасіння -  це спосіб пожежогасіння, що функціонує на  використанні зріджених або стиснутих газових вогнегасних речовин, які зберігаються в ємностях під потужним тиском. Гази є ефективним засобом боротьби з вогнем. Принцип дії пожежогасіння зрідженими газами відбувається на фізичному та частково хімічному рівні, тобто способом хімічного гальмування реакції горіння (інгібування). При використанні стиснених газів припинення горіння здійснюється за рахунок швидкого зниження концентрації кисню навколо осередку займання [1].

Газовий принцип пожежогасіння може використовуватися як в вогнегасниках так і в автоматичних пожежних установках. Автоматична установка, що здійснює газове пожежогасіння, зазвичай складається зі сховища газу та газової вогнегасної речовини тобто стиснутого або зрідженого газу, комплекту вузлів керування, насадок, а також сполучних трубопроводів, що забезпечують доставку і випуск газу, пожежних сповіщувачів, приймально-контрольного приладу [2] Система газового пожежогасіння є універсальною. Проте часто системи газового пожежогасіння використовуються для гасіння обладнання та цінностей.

Інші системи пожежогасіння, що використовують для ліквідації пожежі воду, аерозоль, піну або порошок, після спрацьовування можуть зашкодити, наприклад, книгам, картинам або складним електронним пристроям. На відміну від інших систем, газове пожежогасіння є безпечним для технологічних установок, обчислювальних машин і цінних предметів [3].


Проте в газового пожежогасіння є і свої недоліки ним не можна тушити громадські приміщення і приміщення з поганою вентиляцією так як гази що використовуються в газовому пожежогасінні надзвичайно жорстко витісняють повітря з приміщення, тому вимагають вентиляції і уваги людей в приміщенні у якому відбувається процес пожежогасіння.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]