Пожежний танк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Пожежний танк — спеціальна пожежна машина (СПМ) на базі танкового шасі від конверсійних танків. Пожежний танк, на відміну від пожежного автомобіля, може гасити пожежі на арсеналах і базах зберігання вибухонебезпечних речовин, проробляти проходи до вогнищ загоряння і ліквідовувати лісові пожежі.

Німецький пожежний танк чи Düsenpanzer на базі танка Т-55

Особливості[ред. | ред. код]

  • Пожежний танк являє собою конверсійний танк, з якого знято озброєння, і встановлені резервуари для води і засоби її подачі під високим тиском; більшість пожежних танків обладнані бульдозерним обладнанням, окремі мають гаки чи екскаваторне обладнання.
  • Окремі танки мають обладнання для піноутворення і засоби подавання піни під тиском на значні віддалі.
  • Як правило, зовнішній захист танка полягає у вогнестійкому покритті, яке дозволяє знаходитися в епіцентрі вибуху чи загоряння до двох годин.
  • Бронезахист дозволяє витримувати розрив снаряда калібру до 152 міліметрів[1].
  • Штатна фільтровентиляційна установка танка може бути покращена і вдосконалена, що збільшує ступінь захисту екіпажу в сильнозадимлених секторах та місцях із підвищеним рівнем СДОР[2] чи радіації.
  • Сучасні пожежні танки обладнуються засобами автоматизованого дистанційного керування. Є результати по управлінню гасінням пожежі з пунктів управління за 4 км до епіцентру загоряння.

Пожежні танки в світі[ред. | ред. код]

Прикладів масового серійного виробництва пожежних танків в світі практично немає[3]. Подібна техніка створювалася в одиничних примірниках, є унікальною.

Big Wind[ред. | ред. код]

В 1991 році в Кувейті внаслідок бойових дій відбулося величезне загоряння нафтових свердловин. За оцінками фахівців нафта могла б вигоряти там упродовж 40 років. Був оголошений конкурс на створення техніки, що могла б працювати в умовах надвисоких температур і збити полум'я з палаючого нафтового фонтану, де нафта йшла під тиском і знову і знову доповнювала вже палаючі площі.

Компанія з Угорщини встановила на шасі радянського танка Т-34 реактивний двигун від літака МіГ-21. Машину назвали Big Wind («Великий Вітер»).

Краплі води, що подавалися через сопло двигуна, розбивалися на дрібні бризки і створювали великий тиск, утворюючи водо-газову суміш, що дозволила «розрізати» нафтовий фонтан. Вода розпилювалася в спрей в обсягах 220 літрів за 1 секунду[4]. Тепер нафта, проходячи крізь струмінь водяного пилу, не загорялася, що дозволили гасити палаючі площі навколо. Температура всередині машини була такою, що неможливо було доторкнутися рукою до розжарених важелів. Люди працювали в спеціальній термозахисній формі. Два чоловіка всередині танка і один назовні в бетонному укритті, коригуючи роботу по гасінню свердловини.

Самі конструктори угорської фірми визнають, що ідея машини була запозичена з радянських джерел. В СРСР для боротьби з потужними пожежами на газових родовищах на шасі вантажівки встановлювався двигун від МіГ-15. Ідея щодо принципу роботи установки була аналогічна[5].

У сучасній Україні[ред. | ред. код]

ГПМ-54[ред. | ред. код]

Модернізована гусінна пожежна машина
ГПМ-54-01
Тип Модернізована пожежна машина
Пожежний танк
Походження СРСР СРСР Україна Україна
Історія використання
Оператори СРСР СРСР Україна Україна
Історія виробництва
Розробник Львівський бронетанковий завод
Характеристики
Вага 43 т
Довжина 6340 мм
Ширина 3270 мм
Висота 3700 мм

Броня Як у Т-54
Двигун Як у Т-54
Швидкість 25 км/год

У підрозділах ДСНС України широко використовується військова техніка, яка за допомогою додаткової пожежної надбудови може виконувати покладені завдання. Гусенична пожежна машина високої прохідності ГПМ-54 призначена для гасіння пожеж різних класів за допомогою води, повітряно-механічної піни, порошку, а також для доставки до місця пожежі пожежного розрахунку, пожежно-технічного обладнання, вогнегасних засобів і для проведення аварійно-рятувальних робіт.

Пожежна машина виконана на базі середнього танка Т-54, що має високу прохідність і маневреність.

При переобладнанні середнього танка під пожежну машину до його конструкції внесені такі зміни
  • з бази знята башта з артсистемою і боєукладка,
  • зрізані броньові листи даху над відділенням управління і бойовим відділенням, частково зрізані бортові броньові листи з метою зменшення маси машини;
  • в носовій частини корпусу, на місці відділення управління вбудована кабіна для розміщення механіка-водія і командира машини;
  • над бойовим відділенням встановлена цистерна для води та бак для піноутворювача;
  • над дахом силового відділення встановлений відкидний кузов, в якому розміщене пожежно-технічне обладнання;
  • встановлені уніфікована система протипожежного устаткування, фільтровентиляційна установка (ФВУ);
  • в носовій частині встановлений бульдозер БТУ-55 для виконання заходів щодо локалізації осередку пожежі;
  • встановлені агрегати і вузли силової установки і силової передачі з середнього танка Т-55, гітара з приводом з тягача БТС-4А.

ГПМ-54 складається з броньованого корпусу з кабіною, силової установки, силової передачі, ходової частини, протипожежного обладнання, електрообладнання та приладів спостереження.

Екіпаж, чол.: 3

Швидкість: 25 км/год
Витрати пального на 100 км шляху, л.
По ґрунтовій дорозі: 300
По бездоріжжю: 350
Питомі витрати масла, г/кс. год.: 6-9
Фільтровентиляційна установка ФВУ-15

Спеціальне обладнання

Цистерна для води ємністю, м3: 9
Насос пожежний ПН-60
Бак для піноутворювача ємністю, м3: 1.1
Лафетний ствол
Максимальна дальність подачі, м:
Водяного потоку: 60
Пінного потоку: 36
Керування лафетним стволом дистанційне або ручне
Бульдозер ТБС-86 навісний з грейдерним положенням

Дана машина використовується у підрозділах лісового господарства при виникненні масштабних лісових пожеж.

ВПЛ-10 (ГТ-СМ) 149А[ред. | ред. код]

У 1974 році на прилуцькому заводі протипожежної техніки «Пожмашина»[6] створено всюдихід лісовий пожежний ВПЛ-10(ГТ-СМ)149А на базі гусеничного транспортера ГТ-СМ.

Він призначений для гасіння лісових пожеж водою або вогнегасною речовиною, а також, для локалізації пожеж мінералізованими смугами, які прокладають перед фронтом полум'я за допомогою дисків для обробітку землі.

  • ВЛП може прокласти мінералізовану смугу завширшки 2743 мм зі швидкістю 2,2 км/год.
  • Максимальна глибина канави сягає 204 мм.
  • Максимальна швидкість руху — 50 км/год.

В підрозділах МНС України використовуються 3 всюдиходи пожежні (1 — у Івано-Франківській області; 1 — у Луганській; 1 — у Чернігівській).

«Імпульс-1»[ред. | ред. код]

У 1990 році на заводі «Пожмашина» виготовлено пожежну установку «Імпульс-1».

Імпульсна установка призначена для подачі у вогнище пожежі вогнегасних засобів методом імпульсної подачі потоку вогнегасного порошку із 40 встановлених стволів. Установка виготовлена на базі танка Т-55. Створена на базі танкового шасі, машина імпульсного пожежогасіння забезпечує можливості для швидкого маневрування навколо вогнища пожежі, короткочасного заходу в небезпечні зони, недоступні для звичайної пожежної техніки.

Розвитком даної машини стало створення багатоствольної установки «Імпульс-Шторм» на базі танка Т-62. П'ятдесятиствольна установка має низьку посадку і посилене кріплення, що забезпечує її надійність при залпах і швидке транспортування на залізничному транспорті і трейлерах на дальні відстані без розбирання. У критичних ситуаціях можливо здійснювати залпи не розвантажуючи установку з платформи або трейлера. В підрозділах МНС України використовуються 3 такі установки (2 — у Київській області; 1 — у АР Крим (? доля після 2014 року невідома))[7].

Львів[ред. | ред. код]

На Львівському бронетанковому заводі розробили гусеничну пожежну машину ГПМ-72, аналогів якої немає в світі. ГПМ-72 розроблена для гасіння пожеж на нафтобазах, складах боєприпасів та інших місцях, де людині може загрожувати небезпека. Машина обладнана піноутворювачем, цистернами для води і сучасної радіостанцією.

Розробник машини Михайло Олійник повідомив, що працював над винаходом близько року, однак виробництво даної моделі поки не будуть просувати в серійне виробництво[8].

Харків[ред. | ред. код]

У Харкові закінчили роботу над створенням нового пожежного танка. Ця машина просто незамінна під час НП на військових складах.

Машина здатна долати мінні поля. Броня цієї машини витримує пряме попадання снарядів і температуру до 400 °C. Цей танк може повністю перебувати в епіцентрі пожежі. Головне знаряддя — водомет. Струмінь води досягає ста метрів.

Машиною може керувати навіть новачок. Управління на гідравлічному управлінні. Воно легше управляється, ніж механічне. Сидиш, наче на легковій машині[9].

Новий броньовик розроблений на основі сучасного Т-64. У його баку — 25 тонн води. Поле площею в один гектар заливає за шість хвилин. Сучасна конструкція передбачає екіпаж, але з часом очікується створення танка на дистанційному управлінні.

На відстані 4 км управляти ним можна в автоматичному режимі. Він буде виконувати всі функції. Машина бачить, куди їй їхати, як їхати. Це все робиться з виносного пульта.

Такий танк цілком можна використовувати і під час лісових пожеж. А в деяких ситуаціях бойова машина здатна замінити пожежні вертольоти.

Справа в тому, що ми не тільки ллємо воду. Ми силою її ллємо. А вертоліт скидає, просто перекриває площу і все. А тут сила струменя збиває полум'я там. Все, що горить.

— Микола Михетькін, провідний інженер-випробувач Харківського бронетанкового ремонтного заводу[10]

Потреби[ред. | ред. код]

За розрахунками, виконаними фахівцями міністерств оборони та надзвичайних ситуацій, для узабезпечення потреб об'єктів, що є потенційно небезпечними (нафтобази, арсенали боєприпасів, тощо) в Україні необхідно утримувати постійно не менше 80 подібних машин.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Суттєво при гасінні загорянь арсеналів зі зброєю
  2. СДОР — сильно діючі отруйні речовини
  3. Україна отримала у цьому плані унікальний досвід в спадок від СРСР і роки конверсії військової техніки в перші 1990-ті роки
  4. Для порівняння: якщо такими темпами викачувати середній приміський басейн, води в ньому вистачить на 50 секунд
  5. Oil well fire[en]
  6. http://www.rada.com.ua/ukr/catalog/7152/ [Архівовано 22 грудня 2015 у Wayback Machine.] - Державне підприємство "Прилуцький завод протипожежного і спеціального машинобудування «Пожспецмаш» — Прилуцький орендний завод «Пожмашина» заснований 6 вересня 1928 року — одне з найбільших підприємств Чернігівської області, є провідним у Європі по виробництву пожежних машин.
    Напрямок діяльності
    - виробництво і реалізація:
    - пожежних автоцистерн та автоцистерн термосів для перевезення питної води та технічних рідин;
    - пожежних автомобілів різних модифікацій та устаткування порошкового гасіння;
    - пожежних аеродромних автомобілів;
    - агрегатів та автомобілів для гасіння лісових пожеж;
    - пожежних автонасосних станцій, рукавних пожежних автомобілів, уніфікованих моторних підігрівачів, устаткування автоматичних систем пожежегасіння, вогнегасників;
    - автомобілів технічної служби пожежних.
  7. За даними: Попович В. В. Сичевський М. І. Авдєєв І. В. ЛДУ БЖД АНАЛІЗ ВИКОРИСТАННЯ ВІЙСЬКОВОЇ ТЕХНІКИ У ПІДРОЗДІЛАХ ОПЕРАТИВНО- РЯТУВАЛЬНОЇ СЛУЖБИ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ МНС УКРАЇНИ, http://ubgd.lviv.ua/ [Архівовано 22 грудня 2015 у Wayback Machine.]
  8. Джерело: http://delo.ua/ukraine/vo-lvove-razrabotali-pozharnyj-tank-301930/ [Архівовано 22 грудня 2015 у Wayback Machine.] © delo.ua
  9. Під час вибухів на військових складах у Новобогданівці та Лозовій пожежні танки попередніх моделей себе не виправдали — згоріли дотла.
  10. В Харькове создали новый пожарный танк (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]