Гайдари (городище)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гайдари
Городище «Гайдари»
Статус пам'ятка археології національного значення
Країна Україна Україна
Регіон Харківська область, Зміївський район
Населений пункт Гайдари
Тип городище
Історія
Датування кінець ХІ — І чверть ХІІІ ст.

Городище «Гайдари» — пам'ятка археології національного значення, охоронний № 200020-Н, взятий під охорону держави Постановою КМУ № 928 від 03.09.2009.

Датування[ред. | ред. код]

Кінець ХІ — І чверть ХІІІ ст.

Площа[ред. | ред. код]

Розташування[ред. | ред. код]

На північний схід від с. Гайдари Зміївського району Харківської області, праворуч від дороги із м. Зміїв на с. Задонецьке в ур. Провалля на високому мисі, який утворено схилами та вузькою долиною «Раклячого Яру», глибиною 11—13 м на заході та крутим правим берегом р. Сіверський Донець (прит. Дону) на сході.

Історія дослідження[ред. | ред. код]

Вперше згадується і деякою мірою описується в XVII ст. у «Книге Большому чертежу» як Зміїв курган[1]. В 1901 році під час досліджень в Ізюмському повіті Василя Городцов[2] відкрив курган і поселення Гайдари. В 1927 р. М. К. Фуксом і Олександром Федоровським, було вперше оглянуто давньоруське городище, але результати досліджень не знайшли відображення в тогочасній літературі[3].

І лише у 1953 р., в межах роботи археологічної експедиції Борис Шрамко першим детально описав поселення. А в 1955 р. вчений зібрав на пам'ятці кераміку давньоруського періоду IX—XIII ст. і закінчив зйомку інструментального плану[3]. 1975 р. Світлана Плетньова висунула свої припущення щодо городища Гайдари, яке могло бути половецьким містом Балін[3]. В  70-х роках рятувальні розкопки на городищі Гайдари проводив О. Г. Дьяченко[4]. В 1988 р. на території археологічного комплексу Гайдари В. В. Дідик проводив невеличкі розвідувальні роботи[5].

Опис[ред. | ред. код]

В структурі пам'ятника виділяється фортеця, неукріплене селище-супутник, яке прилягає до неї, і ґрунтовий могильник.

Відносно рельєфу місцевості давньоруська фортеця мала форму вузенького трикутника, який повільно понижувався в північно-східному напрямку. Відносна висота фортеці щодо заплави Дінця складає 25 — 27 м, із західної і східної сторін городище мало гарний природний захист. Північно-східна сторона острогу має чіткі сліди чотирьох підрізок схилу. Ширина майданчиків ескарпів становить 1,5 — 2 м, висота приблизно 1 м. Другий, треті і четвертий майданчик від підошви були посилені ровами шириною 2 — 3 м. З напільного сторони городище захищає невеликий вал і рів. А там, де схил мису більш-менш пологий, його було посилено двома невисокими валами і трьома ровами[6].

В ході протиерозійних заходів укріплення зазнало значних техногенних змін — вал і рів з південного (напільного) боку майже повністю знівелювали. Лише в південно-східній частині городища зберігся 2-х метровий фрагмент валу із піску. Розміри території фортеці, яка збереглася, становить в довжину приблизно 27 м по лінії північ — південь і найбільшу ширину — 8 м.

Селище-супутник починається одразу за ровом укріплення, західний та східний краї майданчику злегка підняті і мають висоту над заплавою 35 — 37 м. Розміри селища становили 130 х 40 м[7].

Ґрунтовий могильник біля селища займає високу, повністю вкриту лісом частину платоподібного узвишшя, яке примикає із півдня та південного заходу до вершини Раклячого яру. Територія могильника займає площу приблизно 150×80 м, витягнута в напрямку північний захід — південний схід. Південний кордон селища знаходиться за 60 — 100 м від могильника. Територія, яка відокремлює селище від могильника, є підйомом рельєфу на південь. Було виявлено 4 поховання домонгольського часу. В основному всі поховання розташовані у витягнутому положенні, руки покладені на живіт (груди), головою на захід. Супроводжений матеріал представлений уламками кераміки, кістками, вуглями[8].

Незначна насиченість культурного шару на поселенні (потужність 0,3—0,4 м) речовими артефактами дозволяють визначити його оборонне призначення у вигляді укріпленої схованки для навколишнього населення на випадок військової небезпеки.

Сучасне використання[ред. | ред. код]

Частково під лісом.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Книга Большому чертежу. [подготовка к печати и редакция К. Н. Сербиной] М-Л.: Акад. Наук СССР. 1950. -  С. 74.
  2. Городцов В. А. Раскопки В. А. Городцова в Изюмском уезде в 1901 году / Василий Алексеевич Городцов // Записки Императорского Харьковского университета. — 1903. — Кн. 2. — С. 76–78.
  3. а б в Дьяченко А. Г., Михеев В. К. Древнерусский археологический комплекс XII—XIII вв. У с. Гайдары (Змеев курган) / Александр Григорьевич Дьяченко, Владимир Константинович Михеев // Хазарский альманах.  − 2004. — Т 2. − Киев–Харьков–Москва, — С. 145.
  4. Нові дослідження на Донецькому городищі: Матеріали V Міжнародної наукової конференції, присвяченої 350 — річчю Харкова і 200 — річчю Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна ["Проблеми історії та археології України"], (Харків, 4 — 6 листопада 2004 р.) / Харківський національний університет ім.. В. Н. Каразіна. — Харків: НМЦ «СД», 2004. — С. 81.
  5. Дьяченко А. Г., Михеев В. К. Древнерусский археологический комплекс XII—XIII вв. У с. Гайдары (Змеев курган) / Александр Григорьевич Дьяченко, Владимир Константинович Михеев // Хазарский альманах.  − 2004. — Т 2. − Киев–Харьков–Москва, — С. 155.
  6. Дьяченко А. Г., Михеев В. К. Древнерусский археологический комплекс XII—XIII вв. У с. Гайдары (Змеев курган) / Александр Григорьевич Дьяченко, Владимир Константинович Михеев // Хазарский альманах. − 2004. — Т 2. − Киев–Харьков–Москва, — С. 146.
  7. Дьяченко А. Г., Михеев В. К. Древнерусский археологический комплекс XII—XIII вв. У с. Гайдары (Змеев курган) / Александр Григорьевич Дьяченко, Владимир Константинович Михеев // Хазарский альманах.  − 2004. — Т 2. − Киев–Харьков–Москва, — С. 149—150.
  8. Дьяченко А. Г., Михеев В. К. Древнерусский археологический комплекс XII—XIII вв. У с. Гайдары (Змеев курган) / Александр Григорьевич Дьяченко, Владимир Константинович Михеев // Хазарский альманах.  − 2004. — Т 2. − Киев–Харьков–Москва, — С. 150—157.