Генріх Барбль

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гейнріх Барбль
Heinrich Barbl
Гейнріх Барбль
Гейнріх Барбль
Гейнріх Барбль (задній ряд, перший праворуч), із співробітниками табору «Белжець», 1942 рік
комендант м. Собібор
 
Народження: 3 березня 1900(1900-03-03)
Sarleinsbachd, Рорбах, Верхня Австрія, Австрія
Смерть: не раніше 1965
Країна: Австрія
Партія: НСДАП

Генріх Барбль (нім. Heinrich Barbl) — німецький військовик часів Другої світової війни, звання СС Шарфюрер. Добровільно пішов на співпрацю з німецьким урядом і був направлений до військ СС.

Гйнріх Барбль народився в Сарленсбах (Австрія) 3 березня 1900 року. Слюсар за професією, він був членом НСДАП і СС. Розпочав свою кар'єру в нацистських органах:

  • Спочатку це був Центр евтаназії «Гартхайм»[1], де він займався слюсаркою, а саме виготовляв металеві диски для урн з іменами загиблих, відмітився тим, що викрадав деякі речі навіть в тій ситуації, внаслідок чого родичі потерпілих отримували урни з іменами, водночас, в стані неправильного утривання та використання тих урн.
  • Після відкриття Східного фронту його було направлено в 1942 році до СС підрозділу табору «Белжець», де він займався спорудженням газових камер, а саме газових труб, з наступним випробовуванням їх на в'язнях табору.
  • Згодом, він, опісля побудови табору, був переведений до Собібору де знову був зайнятий спорудженням газових камер табору «Собібор»[2]. Барбль називав себе «Hausklempner», майстер- сантехнік в Белжеці і Собіборі. Барбль відмітився старанною роботою в Собіборі, саме, в період з квітня по червень 1942 року, коли, за свідченням Еріха Бауера, він весь час перебував у п'яному стані, але постійно брав участь у тестуванні газових камер.

Опісля війни його було звинувачено у причетності до військових злочинів[3] за часи Другої світової війни. Генріха Барбля так й не було віднайдено, оскільки його сліди губляться наприкінці війни в італійському Трієсті, де він, по закінченню «Операції Рейнгард» теж облаштовував табір для військовополонених.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 4 січня 2010. Процитовано 1 листопада 2010.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 24 травня 2016. Процитовано 1 червня 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 14 серпня 2014. Процитовано 1 листопада 2010.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]