Герб Жировичів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Жировичів
Герб Жыровічаў
Деталі
Затверджений 24 липня 2014
Щит бароковий щит
Основа зображення двох чоловіків: один із них у білому одязі і стоїть на колінах, а другий тримає книгу в простягнутих руках
Інші елементи меч

Герб Жировичів — герб агромістечка Жировичі Слонімського району Гродненської області, Білорусь. Герб затверджений Указом президента Республіки Білорусь від 24 липня 2014 року № 373.

Історія[ред. | ред. код]

Історичний герб Жировичів

Жировичі отримали у 1652 році Магдебурзьке право від короля і великого князя Яна ІІ Казимира. Незабаром вони стали великим торговим центром, який користувався власним гербом: «в блакитному полі зображення двох чоловіків — той, що справа стоїть на колінах, а той, що зліва тримає в простягнутих руках книгу»[1][2].

Ймовірно, на гербі зображені Іван Мелешко і святий Йосафат Кунцевич. Шляхтич Григорій Тризна, маршалок Слонімський, познайомив ігумена Битенского монастиря Йосафата Кунцевича зі своїм православним сусідом Іваном Мелешком, Смоленським каштеляном. Під впливом ієромонаха Йосафата Іван Мелешко прийняв Унію і подарував монахам Жировичі, де була церква з чудотворною іконою Богородиці. Шляхтич Іван Мелешко разом з дружиною Анною з Фурсів спорудили в Жировичах монастир і 29 жовтня 1613 року урочисто ввели туди Йосафата Кунцевича з його ченцями. Йосафат Кунцевич став першим ігуменом Жировицького монастиря.

Опис[ред. | ред. код]

Сучасний герб Жировичів  — це бароковий щит, в блакитному полі якого зображено дві чоловічі фігури: права в білому одязі, на колінах, ліва (Йосафат Кунцевич[3]) в чорному вбранні з німбом над головою, тримає в простягнутих руках книгу. У нижній частині герба зображений золотий меч.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Цітоў А. Геральдыка беларускіх местаў (XVI — пачатак XX ст.). — Минск: Полымя, 1998. (біл.)
  2. Праз 400 гадоў герб Жыровічаў афіцыйна зацвердзілі. Архів оригіналу за 1 січня 2017. Процитовано 31 грудня 2016.
  3. Святые вернулись на гербы Жировичей и Адельска | Krynica.info. krynica.info. Архів оригіналу за 1 січня 2017. Процитовано 31 грудня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]