Герб Полтавського району

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Полтавського району
Деталі
Носій Полтавський район
Корона золота територіальна
Щит іспанський
Щитотримачі козаки у золотих жупанах

Герб Полта́вського райо́ну — офіційний символ Полтавського району Полтавської області, затверджений рішенням Полтавської районної ради.

Автор — А. Гречило.

Опис[ред. | ред. код]

Геральдичний щит заокруглений. На синьому полі золоте серце, пробите навхрест срібними стрілами вістрями вниз, обабіч — по срібній шестипроменевій зірці, вгорі — золотий лапчастий хрест.

Щит із гербом району підтримують з обох боків козаки у золотих жупанах із червоними поясами, у срібних сорочках, синіх шароварах, червоних чоботтях, у чорних шапках із червоними шликами, у руках тримають золоті списи зі срібними наконечниками і синіми прапорцями з золотими хрестами.

Щит увінчано золотою територіальною короною, під щитом йде синя стрічка з золотим написом «Полтавський район».

Значення символіки[ред. | ред. код]

За основу герба району взято знак печатки однієї з сотень Полтавського полку, виявлений на одному з документів 1760 року.

У козацькій геральдиці серце, пробите стрілами уособлює хоробрість і любов до Батьківщини, а зірки означають вічність і постійність. Хрест є символом віри та пам'яті. Два козаки підкреслюють козацькі традиції краю. Стилізована золота територіальна корона вказує на приналежність Герба саме району та характеризує його рослинність.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]