Гор (БПЛА)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ГОР
ГОР
Призначення: тактичний розвідувальний БПЛА
Перший політ: 2022
Прийнятий на озброєння: 2023
Період використання: 2022 — нині
На озброєнні у: Україна Україна
Виробник: Ейрлоджикс
Всього збудовано: більше 100
Крейсерська швидкість: 80 км/год
Максимальна швидкість (МШ): 108 км/год
Бойовий радіус: до 40 км
Дальність польоту: ~160 км
Тривалість польоту: 2,5 год
Практична стеля: 3500 м
Швидкопідйомність: 3 м/с
Довжина: 1,6 м
Висота: 0,49 м
Розмах крила: 2,645 м
Максимальна злітна: 11,6 кг
Двигуни: Електро

Безпілотний літальний апарат «ГОР» — розвідувальний безпілотний літальний апарат з складу безпілотного авіаційного комплексу "ГОР", створений компанією Ейрлоджикс[1] після початку повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну для спостереження та коригування вогню в режимі реального часу.[2] Безпілотний літальний апарат (БпЛА) обладнано високонадійним модулем зв’язку (AES256), що дозволяє йому заглибитися у тил противника до 40 км в умовах радіоелектронної боротьби (РЕБ).[3] Камерна система з роздільною здатністю Full HD, з 40-кратним оптичним збільшенням і додатковим 2х цифровим зумом для денної камери та 8-кратним цифровим збільшенням для нічної камери.[4]

Основні особливості системи[ред. | ред. код]

Система звʼязку має основний та дубльований канал. Основний має ширину 700 МГц, запасний 80 МГц. Обидва канали використовують ППРЧ для захисту від РЕБ.

У разі придушення основного каналу, система автоматично перемикається на запасний канал звʼязку і оператор має можливість вивести БпЛА з зони дії РЕБ.

Окрім можливості керування, запасний канал звʼязку використовується для додаткового отримання координат БпЛА.

Корисне навантаження[ред. | ред. код]

БпАК “ГОР”, в залежності від запитів кінцевих користувачів та задач, які плануються бути виконаними цим БпЛА, може бути обладнаний обладнаний різними камерними системами. Це може бути як денна і нічна камерна система в одному корпусі так і тільки денна камерна система.

Наземна станція керування[ред. | ред. код]

Наземної станція БпАК являє собою рішення створене для зручного управління камерою та БпЛА під час польоту. Основні елементи наземної станції це:

два ноутбуки (керування камерою та БпЛА), пускова установка типу катапульта, антенна система разом з комунікаційним обладнанням.

Додаткова інформація[ред. | ред. код]

За інформацією з відкритих джерел комплекс отримав допуск до експлуатації та був законтрактований у невідомій кількості у 2023 році.[5]

Досвід застосування[ред. | ред. код]

Зазначається, що один з зразків БпЛА "ГОР" зробив 70 вильотів та коригував артилерію Збройних сил України.[6]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Код ЄДРПОУ 44912632 — ТОВ "ЕЙРЛОДЖИКС" — Опендатабот. opendatabot.ua (укр.). 29 грудня 2023. Процитовано 29 грудня 2023.
  2. В Україні розробили розвідувальний БПЛА «Гор». Мілітарний (укр.). Процитовано 3 січня 2024.
  3. Как изготавливают украинские беспилотники «Гор» от Airlogix. mc.today (рос.). 16 листопада 2023. Процитовано 3 січня 2024.
  4. Airlogix. www.airlogix.io. Процитовано 29 грудня 2023.
  5. Український розвідувальний БпЛА «Гор» отримав допуск до експлуатації в ЗСУ. Один із дронів здійснив уже 70 бойових вильотів. dev.ua (uk-UA) . Процитовано 29 грудня 2023.
  6. Вражеская РЭБ — не помеха: украинский дрон "Гор" совершил 70 боевых вылетов, что известно. ФОКУС (рос.). 28 серпня 2023. Процитовано 29 грудня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]