Gekata

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Gekata («Геката») — перспективний комплекс радіотехнічної розвідки від українського підприємства «НВЦ „Інфозахист“», що створюється на базі БпЛА PD-2 від Ukrspecsystems.

Завданням комплексу є пошук, виявлення, класифікація та ідентифікація сигналів радарів, засобів радіоелектронної боротьби, протиповітряної оборони та авіації. Він визначає режими роботи і зони дії об'єктів розвідки, побудованих на принципах активної радіолокації, а також їхні характеристики.

До складу комплексу входять 8 БпЛА PD-2 (4 основних і 4 запасних безпілотники) і наземний пост управління і збору інформації.

Історія створення[ред. | ред. код]

БпЛА PD-2, на основі якого створюється комплекс

У лютому 2021 року українська компанія «НВЦ „Інфозахист“» представляла свої розробки у галузі радіотехнічної розвідки на міжнародній виставці «IDEX-2021», що проходила в Об'єднаних Арабських Еміратах. Під час виставки компанія отримала інвестиції у розмірі 2 млн євро на розробку нового засобу радіотехнічної розвідки на основі БпЛА[1].

Комплекс «Gekata» був представлений на виставці «Зброя та безпека-2021» у червні 2021 року. На думку розробників, такий формат системи радіотехнічної розвідки — «рій» безпілотників, оснащених радіотехнічним обладнанням — має свої переваги відносно наземних комплексів РТР або ж класичних літаків дальнього радіолокаційного стеження[2].

У грудні 2021 року почалися льотні випробування комплексу. Під час польоту тестувалася робота системи РТР та вимірювався її вплив на льотні характеристики PD-2[3].

У лютому 2022 року відбулися другі льотні випробування. Їх метою було встановлення критичних умов експлуатації комплексу: допустимого прискорення під час зльоту та посадки БпЛА, вібрації під час польоту, впливу висоти та інших показників[4].

На початку 2023 року «Інфозахист» придбав у Ukrspecsystems БпЛА PD-2 для розміщення радіотехнічного обладнання. За прогнозами розробників, у 2023 році вони зможуть завершити випробування і отримати діючий екземпляр комплексу[5].

Технічні характеристики[ред. | ред. код]

Характеристика Значення Примітка
Діапазон робочих частот 2-18 ГГц (в базовій комплектації)
Тип приймача супергетеродинний
Смуга миттєвого огляду в режимі реального часу 800 МГц
Кількість незалежних між собою на апаратному рівні каналів 2
Смуга миттєвого огляду одного каналу 400 МГц
Односигнальний динамічний діапазон понад 72 дБ
Смуга миттєвого огляду по азимутальному куту 360°
Кількість цілей, що відслідковуються < 200 рухомих
Метод визначення координат TDOA+AOA

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Безпілотний AWACS: «Інфозахист» отримав 2 млн євро закордонних інвестицій на розробку новітнього комплексу РТР. Defense Express. 19 квітня 2021. Процитовано 3 квітня 2023.
  2. «Інфозахист» демонструє на «Зброя та Безпека-2021» свій безпілотний AWACS. Defense Express. 17 червня 2021. Процитовано 3 квітня 2023.
  3. ​Безпілотний AWACS — Gekata від «Інфозахисту» піднялась у небо (фото). Defense Express. 27 грудня 2021. Процитовано 3 квітня 2023.
  4. Gekata знову у повітрі: випробування нового комплексу радіотехнічної розвідки від НВЦ «Інфозахист». Defense Express. 18 грудня 2022. Процитовано 3 квітня 2023.
  5. Український РТР розправляє крила. НВЦ «Інфозахист». 3 січня 2023. Процитовано 3 квітня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]

  • GEKATA // НВЦ «Інфозахист»