Грушанка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Грушанка
Грушанка круглолиста (Pyrola rotundifolia) — типовий вид
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Вересоцвіті (Ericales)
Родина: Вересові (Ericaceae)
Підродина: Pyroloideae
Рід: Грушанка (Pyrola)
L., 1753
Вікісховище: Pyrola

Грушанка[1][2] (Pyrola) — рід трав'янистих рослин родини вересові (Ericaceae). Етимологія: лат. pyrus — «грушеве дерево», лат. ola — демінутивний суфікс[3]. Є від 30 до 40 видів.

Опис[ред. | ред. код]

Грушанка — багаторічна, вічнозелена, пряма, гола трава. Кореневище довге, струнке, розгалужене, з розрідженими тонкими корінцями. Стовбур не розгалужений, лускатий при основі. Це досить малі рослини з розеткою простих опухлих або яйцеподібних листків, з квітковим стовбуром, що мають, як правило, досить слабкі суцвіття з простих білих, кремових або рожевих квітів. Листки довго черешкові, листові платини зверху світло-зелені, знизу зелені, краї цільні або зубчасті. Квіти численні, похилі. Чашечка 5-лопатева. Капсули похилі, клапани з'єднані волокнами на краях клапана. Насіння численне, мале.

Поширення[ред. | ред. код]

У північних помірних і арктичних областях Європи, Азії та Північної Америки. У Північній Америці рослини також трапляються в західних горах на південь до Каліфорнії. В Азії простягається на південь до Індонезії (пн. Суматра).

В Україні зростають:

  • Грушанка мала (Pyrola minor) — у Карпатах (до 1200 м н.р.м.), Прикарпатті, Розточчі, Поліссі, Лісостепу, гірському Криму рідко.
  • Грушанка середня (Pyrola media) — дуже рідко в Прикарпатті, на Поліссі, в західному Лісостепу, гірському Криму.
  • Грушанка зеленоцвіта (Pyrola chlorantha) — спорадично в Прикарпатті, Розточчі, на Поліссі, в Лісостепу; досить рідко в гірському Криму.
  • Грушанка круглолиста (Pyrola rotundifolia) — у Карпатах (до 1000 м, місцями піднімається до субальпійського пояса), Прикарпатті, Розточчі, Поліссі, частково в Лісостепу, гірському Криму (дуже рідко).
  • Грушанка карпатська (Pyrola carpatica) — у Карпатах (гори Близниця, Говерла), рідко.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Pyrola // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. Доброчаева Д. Н., Котов М. И., Прокудин Ю. Н., и др. Определитель высших растений Украины. — К. : Наук. думка, 1987. — С. 137. (рос.)(укр.)
  3. Dictionary of Botanical Epithets. Chuck Griffith. Архів оригіналу за 19 вересня 2017. Процитовано 17.10.2017. (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]