Гутурама синьоголова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гутурама синьоголова
Синьоголові гутурами
Синьоголові гутурами
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: В'юркові (Fringillidae)
Рід: Органіст (Chlorophonia)
Вид: Гутурама синьоголова
Chlorophonia musica
(Gmelin, 1789)
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Pipra musica
Cyanophonia musica
Euphonia musica
Посилання
Вікісховище: Chlorophonia musica
Віківиди: Chlorophonia musica
ITIS: 179893
МСОП: 103868399
NCBI: 138958

Гутура́ма синьоголова[2] (Chlorophonia musica) — вид горобцеподібних птахів родини в'юркових (Fringillidae). Мешкає на Карибах.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 10 см, вага 12,4-18,5 г. Виду притаманний статевий диморфізм. Виду притаманний статевий диморфізм. У самців обличчя, щоки і горло чорні, на лобі жовта пляма з чорними краями. Тім'я, потилиця і шия з боків блакитні, спина, крила і хвіст синювато-чорний з металевим, фіолетовим відблиском. Груди, живіт і надхвістя жовтувато-оранжеві. Самиці мають майже повністю зелене забарвлення, за винятком синьої плями на верхній частині голови. Спина у них має оливковий відтінок, обличчя і живіт яскраво-зелені. Очі темно-карі, дзьоб чорнуватий, лапи чорнувато-тілесного кольору.

Самці трьох підвидів дещо різняться за забарвленням. У самців підвиду C. m. sclateri живіт більш світлий, горло жовте, спина має синій металевий відблиск. У самців підвиду C. m. flavifrons оперення майже повністю зелене, лише "маска" на обличчі, махові пера і хвіст є чорними, верхня частина голови синя, на лобі жовта пляма, горло і груди жовті.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють три підвиди:[3]

Деякі дослідники виділяють підвиди C. m. sclateri і C. m. flavifrons у окремі види Chlorophonia sclateri і Chlorophonia flavifrons[4][5].

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Синьоголові гутурами живуть в сухих і вологих тропічних лісах і чагарникових заростях, на плантаціях, в парках і садах. Зустрічаються парами або невеликими сімейними зграйками, переважно на висоті до 2000 м над рівнем моря. Живляться ягодами і плодами. Віддають перевагу ягодами епіфітів, доповнюють свій раціон пагонами рослин роду Bombax, сережками, дрібними комахами та іншими безхребетними. Сезон розмноження триває з січня по червень. Гніздо кулеподібне, будується самицею і самцем. Воно складається з зовнішньої частини, сплетеної з гілочок, лишайників і рослинних волокон і внутрішної, встеленої мохом, пухом або іншим м'яким матеріалом. В кладці від 2 до 5 яєць. Інкубаційний період триває приблизно 2 тижні. Пташенята покидають гніздо через 3 тижні після вилуплення, однак батьки продовжують піклувуатися про них ще деякий час. Насиджує лише самиця, за пташенятами доглядають і самиці, і самці.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Chlorophonia musica. Архів оригіналу за 31 жовтня 2021. Процитовано 10 червня 2022.
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Finches, euphonias, longspurs, Thrush-tanager. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Архів оригіналу за 7 квітня 2022. Процитовано 10 червня 2022.
  4. BirdLife International (2016). Chlorophonia sclateri. Архів оригіналу за 12 квітня 2021. Процитовано 10 червня 2022.
  5. BirdLife International (2016). Chlorophonia flavifrons. Архів оригіналу за 20 червня 2021. Процитовано 10 червня 2022.