Джанджавід

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сили швидкого реагування
Країна Судан Судан, Чад Чад, Ємен Ємен
Тип напіввійськове формування, армія
Роль міліція, армія
Чисельність менше 25 000
Командування
Поточний
командувач
Муса Хілал
Визначні
командувачі
Алі Кушайба

Медіафайли на Вікісховищі
Боєць Джанджавід

Джанджавід (араб. جنجوید‎, в перекладі означає «джин на коні») — прийнята в західних ЗМІ назва арабського проурядового ополчення в Судані, відомого по конфлікту в Дарфурі, який почався в 2003 році. З 2013 були офіційно легалізовані під назвою «Сили швидкого реагування»[1]. Підпорядковується розвідці Судану.

Хоча конфлікт описується як зіткнення між кочовими світлошкірими «арабами» (Омар аль-Башир) і темношкірими хліборобами, насправді він має складніший характер, через те, що зіткнення регулярно відбуваються і між противниками центральної влади, і між «арабськими» загонами, які центральна влада озброює. Крім того, власне в Судані терміном «джанджавід» позначають не проурядових ополченців, а бандитські зграї, що ще більше ускладнює розуміння ситуації.

Бойовики-араби з «Джанджавід», бувши самі мусульманами, руйнували мечеті, знищували імамів і оскверняли релігійні книги чорношкірих суданців з народностей фор і загава, яких араби називають «зурга».

Історія[ред. | ред. код]

Проурядове ополчення «Джанджавід» в Судані, було засновано під час конфлікту в Дарфурі, який почався в 2003 році. Він вилився у збройне протистояння між центральним урядом, неформальними проурядовими арабськими збройними загонами «Джанджавід» і повстанськими угрупованнями місцевого негроїдного населення.

Джанджавід було утворено в знак підтримки регулярної армії Судану в боротьбі з повстанцями з «Армії Визволення Судану» і «Руху за Справедливість і Рівність». Однак їх підтримка перетворилася в каральні акції проти мирного населення. Основний засіб пересування — коні, верблюди та джипи.

За даними слідства, Омар аль-Башир відправляв для придушення повстання до Дарфуру загони арабського проурядового ополчення (Джанджавід), які здійснювали масові вбивства, спалювали будинки й займалися мародерством[2].

6 квітня 2019 року демонстранти перебували на площі перед військовим штабом у Хартумі. За кілька днів після цієї дати президента Омара аль-Башира, який 30 років перебував при владі, скинули військові. Представники демонстрантів вели переговори з Перехідною військовою радою і домовилися про трирічний перехідний період, який мав завершитися виборами. Але 8 квітня по беззбройних мітингарях на площі відкрили вогонь члени парамілітарного руху «Сили швидкої підтримки». Після розгону мітингу з річки Ніл у Хартумі витягли 40 людських тіл. Лікарі, пов'язані з опозицією, заявили, що це тіла людей, убитих 8 квітня під час розгону силами безпеки табору протестувальників. Як вважають, у той день загинула сотня людей[1].

25 липня 2019 року близько 1000 бійців RSF з числа Джанджавід прибули до Лівії для підтримки військ Хафтара у наступі на Триполі[3].

У 2020 році міністр внутрішніх справ міжнародно визнаного уряду національної єдності Лівії Фетх Башага стверджував, що найбільше родовище «Еш-Шарара» захопили найманці з ПВК «Вагнер» спільно з суданським угрупованням «Джанджавід».

У липні 2021 року в Гаазі розпочався перший суд щодо конфлікту в Дарфурі. Лідера ополчення «Джанджавід» Алі Кушайба звинуватили у воєнних злочинах та злочинах проти людяності у 31-й справі.

Очільник ополчення відомий тим, що за сприяння групи Вагнера побував з офіційним візитом у Москві напередодні вторгнення РФ в Україну, де він публічно підтримав російську агресію, сказавши, що «весь світ повинен визнати, що (Росія) має право захищати свій народ»[4].

15 квітня 2023 року в Судані несподівано спалахнули бої з метою військового перевороту між силами швидкого реагування та армійськими підрозділами. Сутички почалися в столиці Хартумі і ще кількох містах. Бої почалися близько 9:30 ранку за місцевим часом. Звуки перестрілки було чутно в столичних районах Еркевіт і Спортивне містечко, а також біля аеропорту, в околицях Генштабу суданської армії і біля резиденції «лідера Суверенної ради» генерала Абдель Фаттаха аль-Бурхана[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Масовий розстріл у Судані: "З Нілу дістають десятки тіл" - BBC News Україна. BBC. 5 червня 2019. Архів оригіналу за 20 квітня 2023. Процитовано 12 грудня 2023.
  2. Омелянюк, Марк (12 серпня 2021). Судан передасть до Гааги експрезидента аль-Башира за злочини у Дарфурі. Суспільне. Архів оригіналу за 19 квітня 2023. Процитовано 14 жовтня 2023.
  3. https://www.dabangasudan.org/en/all-news/article/1-000-sudanese-militiamen-arrive-in-libya
  4. Бондаренко, Карина (15 квітня 2023). Судан охопили бої: що відомо про ситуацію в країні (фото, відео). ТСН. Архів оригіналу за 26 квітня 2023. Процитовано 14 жовтня 2023.
  5. Кобзар, Юрій (15 квітня 2023). У столиці Судану спалахнули бої між армією і спецназом, вулиці у вогні і диму (відео). УНІАН. Архів оригіналу за 28 червня 2023. Процитовано 14 жовтня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]