Дженніфер Вайнер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дженніфер Вайнер
Народилася 28 березня 1970(1970-03-28)[1] (54 роки)
ДеРіддер, Борегард, Луїзіана, США
Країна  США
Діяльність письменниця-романістка, журналістка, письменниця
Alma mater Принстонський університет і Simsbury High Schoold
Роки активності 1992 — тепер. час
Жанр романтичний роман
Magnum opus Good in Bedd
Сайт: jenniferweiner.com

CMNS: Дженніфер Вайнер у Вікісховищі

Дженніфер Вайнер (англ. Jennifer Weiner; нар. 28 березня 1970, ДеРіддер, Луїзіана, США)  — американська письменниця, телевізійна продюсерка та журналістка. Твори авторки п'ять років поспіль очолювали список найпопулярніших бестселерів за версією видання «Нью-Йорк Таймс».

ЇЇ дебютний роман «Гарний у ліжку» (англ. Good in Bed) був опублікований у 2001 році. Наступного року вийшов твір «Хочу бути тобою» (англ. In Her Shoes), сюжет якого став основою художнього фільму з однойменною назвою. Книги Дженніфер Вайнер реалізовані накладом в 11 000 примірників у 36 країнах світу.[2]

Життєпис[ред. | ред. код]

Дитинство та юнацькі роки

Дженніфер Вайнер народилася в місті ДеРіддер, Луїзіана, де її батько працював лікарем у військовому шпиталі. У 1972 році сім'я переїжджає до Сімсбурі, Коннектикут, у зв'язку з переводом голови сім'ї, батька, на нове місце роботи. У цьому місті пройшло дитинство Дженніфер Вайнер. Коли їй виповнилося 16 років, батько залишив сім'ю і подав на розлучення. У 2008 році він помер від передозування кокаїном. У віці 55 років мати Дженніфер визнала свою нетрадиційну орієнтацію, чим викликала осуд оточуючих та членів родини. Дженніфер із розумінням віднеслася до вибору матері, а непрості стосунки в родині стали основою сюжету її першого роману «Гарний у ліжку».

Навчання та робота

1975—1987 рр. — навчається в середній школі[en] міста Сімсбурі.

1987—1991 рр. — здобуває освіту в Принстонський університет у Нью-Джерсі, який закінчує з дипломом із відзнакою у віці 17 років, маючи ступінь магістра з англійської мови.[3] Після завершення навчання вона працює в місцевій газеті State College (Пенсильванія), де є постійним автором редакційної колонки. Змінивши декілька місць роботи Дженніфер Вайнер переїджає до Філадельфії, де їй було запропоновано посаду штатного репортера у виданні The Philadelphia Inquirer[en]. Авторка впродовж цього періоду також друкує свої статті та нариси в інших газетах та журналах країни «Time Out New York», «Columbia Journalism Reviewand Seveteen».

У 2001 році світ побачив її перший бестселер «Гарний у ліжку». Через рік вийшов із друку наступний твір Вайнер «Хочу бути тобою», сюжет якого став основою художнього фільму з Камерон Діас та Тоні Коллетт. Її шостий роман «Найкращі друзі назавжди» (англ. Best Friends Forever) очолив список бестселерів видання «Нью-Йорк Таймс», як найкращий художній твір року.

Поряд з видавничою діяльністю Дженніфер Вайнер активно працює на телебаченні, вона є одним з творців і виконавчою продюсеркою ситкому на ABC Family штату Джорданія.

Займає активну громадянську позицію і виступає проти гендерної нерівності у видавничому бізнесі.[4]

Родина

Вайнер одружена з письменником Білом Сайкеном. Має двох дітей.

Бібліографія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Internet Speculative Fiction Database — 1995.
  2. about. Jennifer Weiner. Архів оригіналу за 22 грудня 2016. Процитовано 27 січня 2017.(англ.)
  3. Jennifer Weiner: Chic Lit. Hillel.org. 6 липня 2007. Архів оригіналу за 12 серпня 2012.(англ.)
  4. Jodi Picoult and Jennifer Weiner Speak Out On Franzen Feud: HuffPost Exclusive [Архівовано 5 грудня 2016 у Wayback Machine.](англ.)


Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]