Джордж Ейсер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джордж Ейсер
Джордж Луїс Ейсер
англ. George Louis Eyser
нім. Georg Ludwig Friedrich Julius Eÿser
Загальна інформація
Національність німець
Громадянство США США
Місце проживання Сент-Луїс, Міссурі
Народження 30 серпня 1871(1871-08-30)
Деніш-Нінгоф, Шведенек, Шлезвіг-Гольштейн, Королівство Пруссія
Смерть 6 березня 1919(1919-03-06)
Денвер, Колорадо, США
Зріст 170 см
Спорт
Країна  США
Вид спорту Гімнастика
Дисципліна Спортивна гімнастика
Нац. збірна США США
Участь і здобутки
CMNS: Джордж Ейсер у Вікісховищі
Нагороди
Олімпійські ігри
Спортивна гімнастика
Представник США США
Золото Сент-Луїс 1904 опорний стрибок
Золото Сент-Луїс 1904 лазіння по канату
Золото Сент-Луїс 1904 паралельні бруси
Срібло Сент-Луїс 1904 чотириборство
Срібло Сент-Луїс 1904 кінь
Бронза Сент-Луїс 1904 перекладина

Джордж Луїс Ейсер (англ. George Louis Eyser, при народженні Георг Людвіг Фрідріх Юліус Айзер (нім. Georg Ludwig Friedrich Julius Eÿser); нар. 30 серпня 1871, Деніш-Нінгоф, Шведенек, Шлезвіг-Гольштейн, Королівство Пруссія — пом. 6 березня 1919, Денвер, Колорадо[1]) — американський гімнаст німецького походження, триразовий олімпійський чемпіон, дворазовий срібний та бронзовий призер Олімпійських ігор. Єдиний в історії спортсмен, що став олімпійським чемпіоном, не маючи однієї ноги.[2]

Життєпис[ред. | ред. код]

Команда гімнастів «Конкордія» (Джордж Ейсер в центрі)

Георг Людвіг Фрідріх Юліус Айзер народився поблизу міста Кіль. Він був єдиною дитиною в родині Георга і Августи Ейсер. У юності Георг потрапив під поїзд, внаслідок чого втратив ліву ногу. Незважаючи на це, молодий хлопець з дерев'яним протезом вів активний спосіб життя, захоплювався різними видами спорту.

Коли Георгу було чотирнадцять років, родина емігрувала до США. Спочатку Ейсери мешкали в Денвері (штат Колорадо), пізніше переїхали в Сент-Луїс (штат Міссурі). В 1894 році Джордж Ейсер став американським громадянином. В Сент-Луїсі Ейсер працював бухгалтером будівельної компанії, тут же почав захоплюватися спортивною гімнастикою. У другій половині 19-го століття гімнастика була популярна в США (у 1890 році в країні було понад 300 гімнастичних залів). Він був членом гімнастичної команди «Конкордія». Окрім гімнастики, Джордж, використовуючи протез, займався бігом і стрибками. Але спортсмену без ноги було недостатньо просто займатися в гімнастичному клубі, він хотів виступати на змаганнях. Тому, коли Ейсер дізнався, що ІІІ Олімпійські ігри 1904 року пройдуть у його рідному Сент-Луїсі, він дуже зрадів.

Літні Олімпійські ігри 1904[ред. | ред. код]

На Іграх у Сент-Луїсі Джордж Ейсер взяв участь у восьми гімнастичних видах та легкоатлетичному триборстві, що тоді відносилося до гімнастики. У цьому виді спортсмени змагалися у штовханні ядра, стрибали в довжину і бігали на 100 метрів. У цих змаганнях Джордж посів останнє 118 місце.

Хоча в гімнастичному турнірі цієї Олімпіади брали участь переважно американські спортсмени (через далекі відстані та труднощі потрапити до Сент-Луїса низка європейських та азійських делегацій не змогли взяти участь у змаганнях, іноземні гімнасти були представлені лише декількома спортсменами з Німеччини, Австрії і Швейцарії), він виявився одним з наймасовіших на Олімпіаді, в ньому взяли участь понад 120 учасників. Змагання з гімнастики проводилися в два етапи. 1—2 липня відбулися змагання з різних багатоборств, де Ейсер, через свої обмежені фізичні можливості не зміг претендувати на високі місця. У гімнастичному 12-борстві він посів 71 місце, а у 9-борстві — 10-те. Але 29 жовтня (Олімпійські ігри тривали з 1 липня до 23 листопада), коли відбувся 2-й етап змагань в окремих видах гімнастики, Джордж Ейсер впродовж одного дня виграв 6 олімпійських медалей, три з яких були золотими.

Він виграв змагання на паралельних брусах, у лазінні по канату (25 футів (7,62 м) — 7 секунд). В опорному стрибку Джордж Ейсер і Антон Хейда набрали однакову кількість балів — 36 і поділили перше місце. Срібні нагороди були здобуті в гімнастичному чотириборстві та у вправах на коні. У змаганнях на перекладині Ейсер набрав 39 очок, поступившись 1 балом Антону Хейді та Едварду Хеннігу, і завоював бронзову медаль. Крім того, «Конкордія» з Ейсером посіла четверте місце серед команд.

Життя після Олімпіади[ред. | ред. код]

Після сент-луїської Олімпіади Джордж Ейсер продовжував займатися гімнастикою. Команда «Конкордія», за яку він виступав, 1908 року виграла міжнародну зустріч у Франкфурті, Німеччина, а також виграла національні змагання в Цинциннаті в 1909 році. Після 1910 року інформація про життя Джорджа Ейсера практично відсутня.

У 2008 році британська газета «Таймс» внесла досягнення Джорджа Ейсера в TOP-50 подій Олімпійських ігор.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. George Louis Eyser. Find a Grave. Архів оригіналу за 16 вересня 2017. Процитовано 16.09.2017. (англ.)
  2. Eyser, George. Gymnastics. b. 1871. d. 19??. HickokSports.com ((англ.)) . 29. Архів оригіналу за 13.01.2016. Процитовано 16.09.2017.

Джерела[ред. | ред. код]