Диявол серед людей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Диявол серед людей
Жанр науково-фантастичний роман
Автор Стругацький Аркадій Натанович
Опубліковано 1991

«Диявол серед людей», ранні назви: «Людина, яку небезпечно ображати», «Бич Божий» — фантастична повість письменника С. Ярославцева (псевдонім Аркадія Стругацького), за участю Бориса Стругацького 1991 року. Останній твір, створений Аркадієм Стругацьким. Повість перекладена чеською мовою[1].

Сюжет[ред. | ред. код]

Кім Волошин протягом всього свого життя зазнає болісних випробувань. Під час війни у нього гинуть всі родичі і він потрапляє в дитячий будинок міста Ташлінська. Згодом він стає перспективним журналістом і їде в Москву. Повертається в Ташлінськ він вже калікою і з божевільною дружиною, яка незабаром померла. Ставши журналістом місцевої газети, він їде працювати на ліквідацію радіоактивної аварії в Полин-місті, після чого захворює дивною хворобою, а люди, які чинять зло йому або його близьким, починають гинути…

Створення[ред. | ред. код]

Перший варіант[ред. | ред. код]

Вперше ідея розповіді з'явилася у братів Стругацьких в 1975 році. Сюжет був продуманий досить докладно, але повість не розпочали.

<...> 23 січня 1975 року в нашому робочому щоденнику з'являється запис: «Людина, яку було небезпечно ображати», і наступного дня: «Ім'я йому - Кімм». Перший сюжет був розроблений тоді ж, причому досить докладно - хоч сідай та пиши. Крім Кімма, який володів загадковою здатністю поза волею своєю завдавати шкоди людям, які мають намір завдати шкоди йому самому, були там у нас: гангстер Шевтц (найманий убивця), якийсь сенатор, вчений генерал з ВПК («генерал-чума»), священник, культурист-мазохіст... <...>

Дія мала відбуватися в якійсь південній курортній країні[2].

Кульгава доля[ред. | ред. код]

У 1984 році обговорювався варіант уміщення твору в роман «Кульгава доля» окремим розділом[2].

Другий варіант[ред. | ред. код]

У травні 1990 року Стругацькі почали продумувати сюжет твору, умовно названого «Бич Божий». Борис Стругацький наполягав на подальшому обговоренні сюжету, проте Аркадій самостійно написав його за зиму-весну 1991 року. Цей варіант отримав остаточну назву «Диявол серед людей». Повість була опублікована в 1993 році, вже після смерті Аркадія Стругацького в жовтні 1991 року[2].

Нагороди[ред. | ред. код]

Номінації[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Диявол серед людей» на сайті «Лабораторія фантастики» (рос.)
  2. а б в Борис Стругацький. Коментарі до пройденого [Архівовано 11 жовтня 2019 у Wayback Machine.]
  3. Премія «Інтерпрескон». Архів оригіналу за 11 жовтня 2019. Процитовано 11 жовтня 2019.
  4. Премия «Мандрівник». Архів оригіналу за 11 жовтня 2019. Процитовано 11 жовтня 2019.
  5. Премія «Велике Кільце». Архів оригіналу за 5 жовтня 2012. Процитовано 11 жовтня 2019.