Добродомов Родіон Костянтинович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Добродомов Родіон Костянтинович
 Рядовий
Загальна інформація
Народження 30 жовтня 1984(1984-10-30)
Київ
Смерть 9 травня 2014(2014-05-09) (29 років)
Маріуполь, Донецька область
Поховання Байкове кладовище
Громадянство Україна Україна
Alma Mater Університет економіки і права «КРОК»
Військова служба
Роки служби 2014
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС  МВС
Рід військ ПСМОП
Формування
Війни / битви
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня

Родіо́н Костянти́нович Добродо́мов (30 жовтня 1984, м. Київ, Українська РСР — 9 травня 2014, Маріуполь, Донецька область, Україна) — рядовий міліції, доброволець, захисник Маріуполя.

Життєпис[ред. | ред. код]

Киянин Родіон Добродомов мешкав у Шевченківському районі. Навчався в Університеті економіки і права «КРОК». Юрист за фахом, у мирному житті працював інструктором в спортивному клубі. Активний учасник Революції Гідності. З перших днів протистояння на Майдані разом з іншими киянами на добровольчих засадах возив мітингувальникам ліки та необхідні речі, активіст Автомайдану.

Після окупації Криму російськими військами Родіон допомагав вивозити з півострова українських військових, які залишилися вірними присязі і не перейшли на службу окупанту. А згодом, коли протистояння на Сході перейшло в озброєні зіткнення, вступив добровольцем до лав батальйону «Азов», куди прийшли й інші автомайданівці.

Рядовий міліції, міліціонер 1-го взводу 1-ї роти батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Азов». По факту виконував обов'язки командира роти.

9 травня близько 10:00 надійшло повідомлення, що бойовики групи «Мангуста» здійснили збройний напад на Маріупольське міське управління міліції, де на 3-му поверсі опинилися заблокованими начальник управління, працівники міліції і військовослужбовці, які проводили нараду. «Азовці» вирушили до управління на вулицю Георгіївську, де відбувалися перестрілки з терористами. Спільними зусиллями Нацгвардії, військових, дніпропетровських добровольців, «азовців» забезпечили прохід до будівлі спецпризначенців «Омеги», які зачистили будівлю від сепаратистів, евакуювали військовослужбовців і поранених, які були там заблоковані. Під час операції Родіон Добродомов був убитий пострілом в спину, коли прикривав вхід групи бійців «Азова» у приміщення захопленого терористами Маріупольського міського управління міліції. Також був тяжко поранений «азовець» Олександр Кондрашин.

Цього дня в бою з терористами загинули Богдан Шлемкевич (НГУ), Олег Ейсмант (20 БТО), Сергій Демиденко (20 БТО), Михайло Єрмоленко (патрульна служба міліції) і Віктор Саєнко (начальник ДАІ)[1].

12 травня з добровольцем прощались в Українському домі у Києві[2]. Похований на Байковому кладовищі (ділянка № 33). Вдома залишилася дружина Євгенія та 5-річна донька.

У вересні 2015 року сім'я Родіона Добродомова отримала квартиру[3].

Нагороди[ред. | ред. код]

20 червня 2014 року — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі та незламність духу, відзначений — нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно)[4].

Вшанування[ред. | ред. код]

8 травня 2015 року в Маріуполі на вул. Георгіївській відкрито меморіальну дошку на честь міліціонерів і військовослужбовців, які загинули під час захисту Маріупольського міськуправління міліції[5][6].

13 жовтня 2016 року відбулося відкриття дошки пам'яті на фасаді Університету «КРОК» на честь загиблих захисників України — випускника Київського ліцею бізнесу Станіслава Дерев'янка та студента Університету Родіона Добродомова[7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 9 травня 2014-го вони першими вступили в бій за український Маріуполь [Архівовано 28 травня 2017 у Wayback Machine.](рос.)
  2. Поховання Родіона Добродомова, бійця спецпідрозділу «АЗОВ» (відео Spilno.TV)
  3. Олег Гаряга вручив ордер на квартиру вдові загиблого героя в АТО[недоступне посилання з липня 2019]
  4. Указ Президента України № 543/2014 «Про відзначення державними нагородами України». Архів оригіналу за 12 березня 2016. Процитовано 17 листопада 2016.
  5. У Маріуполі відкрито меморіальну дошку на честь міліціонерів і військовослужбовців, загиблих 9 травня 2014 року. Архів оригіналу за 21 серпня 2017. Процитовано 2 червня 2017.
  6. У Маріуполі вшанували шістьох героїв, загиблих три роки тому. Архів оригіналу за 13 травня 2017. Процитовано 2 червня 2017.
  7. Крок у вічність. Архів оригіналу за 2 червня 2017. Процитовано 1 червня 2017.

Джерела[ред. | ред. код]