Дуплексне ультразвукове сканування

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Дуплексне ультразвукове сканування — поєднання доплерівського ультразвукового сканування з традиційним ультразвуковим дослідженням, що дозволяє лікареві побачити структуру кровоносних судин. Дуплексне сканування показує рух крові по судинах і дозволяє вимірювати швидкість кровотоку. Цей метод також дозволяє визначити діаметр судин і виявити їх закупорку. При традиційному ультразвуковому дослідженні застосовуються ультразвукові хвилі, нечутні людським вухом, які відбиваються від кровоносних судин. Комп'ютер далі перетворить їх в двомірне чорно-біле зображення[1].

Застосування дуплексного ультразвукового сканування[ред. | ред. код]

Доплерівське ультразвукове дослідження дозволяє визначити швидкість, з якою звукові хвилі відбиваються від елементів, що рухаються. Пучок ультразвукових хвиль ударяється об еритроцити крові і відбивається, причому швидкість ультразвука залежить від швидкості руху еритроцитів. На основі доплерівського дослідження формується двомірне зображення, яке показує, чи є перешкода кровотоку у вигляді звуження судин атероматозними бляшками.

При дуплексному скануванні лікар використовує два типи ультразвукового дослідження разом.

Традиційний ультразвук показує структуру кровоносних судин, а доплерівське дослідження показує рух крові по них. Дуплексне сканування дає зображення, яке може бути кольоровим, що вказує лікареві місце порушення кровотоку, а також на його швидкість і напрям[1].

Діагностика[ред. | ред. код]

Дуплексне сканування застосовується в діагностиці наступних захворювань[2]:

  • окклюзвоно-стенотичне захворювання сонних артерій (порушення мозкового кровопостачання)
  • захворювання судин нижніх кінцівок (облітеруючий атеросклероз, аневризми артерій, тромбоз глибоких вен, варикозна хвороба)
  • захворювання судин верхніх кінцівок (хвороба Рейно, синдром грудної верхньої апертури, тромбози вен)
  • оклюзивні захворювання аорти і клубових судин
  • варикозне розширення вен нижніх кінцівок
  • аневризми черевного і грудного відділів аорти

Ускладнень або побічних ефектів після дуплексного сканування немає.

Технологія[ред. | ред. код]

Дуплексне ультразвукове дослідження передбачає використання високочастотних звукових хвиль для визначення швидкості кровотоку та структури вен ніг. Термін «дуплекс» відноситься до того факту, що використовуються два режими ультразвуку, доплерівський і В-режим. Перетворювач В-режиму (як мікрофон) отримує зображення судини, що вивчається. Допплерівський зонд у датчику оцінює швидкість і напрямок кровотоку в судині.

Наприклад, дуплексне сканування сонної артерії може бути виконано для оцінки оклюзії (закупорки) або стенозу (звуження) сонних артерій шиї та/або гілок сонної артерії. Цей вид доплерографічного обстеження забезпечує двовимірне (2-D) зображення артерій, щоб можна було визначити структуру артерій та місце оклюзії, а також ступінь кровотоку[2].

Існують різні види дуплексних ультразвукових досліджень. Деякі з них включають[3]:

  • Артеріальне та венозне дуплексне УЗД живота. Цей тест досліджує кровоносні судини та кровотік у черевній області.
  • Дуплексне УЗД сонної артерії дивиться на сонну артерію на шиї.
  • Дуплексне УЗД кінцівок дивиться на руки або ноги.
  • Дуплексне УЗД нирок досліджує нирки та їх судини.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Ультразвукове дуплексне сканування. ЗОКБ (укр.). Архів оригіналу за 19 серпня 2021. Процитовано 19 серпня 2021.
  2. а б Duplex ultrasound. stanfordhealthcare.org (англ.). Архів оригіналу за 19 серпня 2021. Процитовано 19 серпня 2021.
  3. Duplex ultrasound : MedlinePlus Medical Encyclopedia. medlineplus.gov (англ.). Архів оригіналу за 19 серпня 2021. Процитовано 19 серпня 2021.