Доречні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Доречні
The Belonging Kind
Жанр наукова фантастика, жахи
Форма оповідання
Автор Вільям Гібсон
Мова англійська
Опубліковано 1981
Країна  Канада
Попередній твір Уламки голографічної троянди
Наступний твір Глушина (оповідання)

«Доречні» (англ. The Belonging Kind) — науково-фантастичне оповідання авторів Вільяма Гібсона та Джона Ширлі. Вперше опубліковане в антології жахів «Тіні 4» під редакцією Чарльза Л. Гранта в 1981 році, пізніше було включено разом з кількома іншими оповіданнями до збірки Гібсона «Спалити хром».

Сюжет[ред. | ред. код]

Коретті — тридцятирічний чоловік, працює у муніципальному коледжі, де викладає лінгвістику та теорію соціальної взаємодії. Коретті багато часу проводить у коктейль-барі «Чорний хід», де врешті зустрічає жінку Антуанетту, яка ідеально там йому підходить.

Коретті починає слідкувати за нею в різноманітні інші бари та клуби, спостерігаючи, як вона постійно п’є та розмовляє зі своїм супутником, її зовнішність та одяг змінюються таким чином, що пасують їй у будь-якому місці, куди б вона не пішла. Коретті втрачає продуктивність на роботі, його звільняють із коледжа, він втрачає апетит, віддаючи весь свій час стеженню.

Коретті помічає чоловіка, який ховає гроші з якоїсь кишені, і розуміє, що він відкрив новий вид істоти, яка пристосувалася до сучасного суспільства краще, ніж будь-який тарган, що живиться алкоголем із ста барів. Врешті Коретті усвідомлює, що і він належить до цього виду істот[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. William Gibson aleph - Short fiction. www.antonraubenweiss.com. Процитовано 10 серпня 2022.