Глушина (оповідання)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Глушина
Hinterlands
Жанр наукова фантастика
Форма оповідання
Автор Вільям Гібсон
Мова англійська
Опубліковано 1981
Країна  Канада
Попередній твір Доречні
Наступний твір Червона зоря, Зимова орбіта

«Глушина» (англ. Hinterlands) — науково-фантастичне оповідання, написане Вільямом Ґібсоном. Його вперше було опубліковано в Omni у жовтні 1981 року та було перевидано в його збірці короткометражної прози «Спалити Хром» 1986 року[1].

Головні герої[ред. | ред. код]

  • Тобі Галперт — оповідач, член екіпажу космічної станції поблизу Марса.
  • Хіро — товариш Тобі, дає йому розпорядження через слуховий імплант у його вусі.
  • Карміан — подруга Тобі, наглядає за вченими, які збожеволіли після експедиції до Шосе.

Сюжет[ред. | ред. код]

Історія починається з радянського космонавта Ольги Товиєвської, яка зникає з радарів під час подорожі на Марс невдовзі після наукового експерименту. Вона повертається в через два роки, і після виявлення її космічний корабель відбуксирують назад на орбіту Землі для дослідження. Товиєвська перебуває в кататонічному стані, а космічний корабель було саботовано, намагаючись унеможливити його пошук і приховати будь-які подробиці зниклих двох років. У її руці знаходять мушлю із ґрунтом не земної біосфери.

Росіяни відправляють ще один зонд у ті ж космічні координати, куди летіла Товиєвська. Майор Грош також зникає, точно в той самий момент, після виконання того самого експерименту, і повертається мертвим через 234 дні. Він покінчив життя самогубством, перш ніж хтось міг до нього дістатися.

Три роки потому, коли загинув сьомий космонавт, до дослідження Шосе підключились і США.

Усе змінюється, коли француз повертається мертвим із залізним перснем із закодованою інформацією, яка виявляється «Розетським каменем від раку». З цього моменту дивовижна частота подій створює культу вантажу, з лінійками майбутніх астронавтів, готових здійснити подорож, незалежно від її неминучого фатального кінця. Координати кожного разу однакові, і в різних культурах вони називаються Шосе (у США), Метро (у Франції) або Річка (у СССР).

Аби дізнатися більше, біля Шосе встановлюють космічну станцію, створену як Рай. Коли прибувають капсули з живими астронавтами, їх відправляють на небеса, щоб продовжити життя астронавтів і отримати будь-яку додаткову інформацію, перш ніж вони зрештою вб'ють себе. Саме у Тобі та Карміан таке завдання.

Одного разу, коли Галперта готують до зустрічі з жінкою-астронавтом, яка повернулася, і яка все ще жива — «м'ясна порція». По дорозі назустріч космічному кораблю у Галперта стається сильний напад агорафобії, яка називається «Страх», лавкрафтівського відчуття пригніченості значенням Шосе. Змушений електричним струмом увійти в капсулу, він знаходить нещодавно мертву астронавтку та виявляє, що вона перепрограмувала свій роботизований хірург, щоб допомогти їй покінчити життя самогубством. На стінах видряпані схеми неймовірно потужних молекулярних перемикачів[2].

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Hinterlands — це німецький термін, який буквально перекладається як «за землею», і в цьому оригінальному контексті він відноситься до віддаленої або менш розвиненої території за більш центральною або розвиненою ділянкою, наприклад землі за узбережжям, гаванню або місто.
  • Художник з Ванкувера Гевін Лонерган адаптував і проілюстрував «Глушина» як комікс, опублікований у 1995 році. 20-сторінковий комікс був антологізований у двох розділах, які з'явилися у Freeflight № 5 і № 6. Зовнішній вигляд коміксу схожий на Мебіуса, а Гібсон брав безпосередню участь у процесі адаптації. Алеф Вільяма Гібсона назвав комікс «цікавим відтворенням фальшивого раю короткого оповідання»[3].
  • У 2016 році Last Studio Standing Inc., анімаційна студія з Ванкувера, Канада, придбала права на «Глушина» і оголосила, що вони будуть створювати як театральний короткометражний фільм, так і телесеріал. Студія, яка спеціалізується на анімації для дорослих і на основі наукової фантастики, випустила короткометражний фільм у 2018 році[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. William Gibson Bibliography / Mediagraphy. web.archive.org. 15 жовтня 2007. Архів оригіналу за 15 жовтня 2007. Процитовано 12 серпня 2022.
  2. William Gibson aleph - Short fiction. www.antonraubenweiss.com. Процитовано 12 серпня 2022.
  3. William Gibson aleph - Other adaptations. www.antonraubenweiss.com. Процитовано 12 серпня 2022.
  4. William Gibson aleph - Adaptations. www.antonraubenweiss.com. Процитовано 12 серпня 2022.