Дружина Лота

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дружина Лота
У шлюбі з Лот
Діти старша дочка Лотаd і молодша дочка Лотаd

Дружина Лота — безіменний персонаж Старого Завіту, дружина Авраамового племінника Лота. Згідно з Книгою Буття, перетворилася на соляний стовп, озирнувшись на руйновані небесним вогнем міста Содом і Гоморру (Бут 19:15—30).

Розповідь у Біблії[ред. | ред. код]

У старозавітній Книзі Буття Лот — син Харана і племінник родоначальника євреїв Авраама. За винятком дружини Авраамової Сарри, Лот був єдиним родичем, що супроводжував патріарха Авраама при його переселенні в Ханаанську землю . Авраам йому запропонував: «…відділися ж мене. Якщо ти ліворуч, то я праворуч, а якщо ти праворуч, то я ліворуч» (13:9). І вийшло, що «Аврам став жити на землі Ханаанській; а Лот став жити в містах околиці і розкинув намети до Содому» (13:12). Місто Содом було одним із п'яти міст у квітучій долині Сиддім, при гирлі річки Йордан[1] .

Перед руйнуванням небесним вогнем двох безбожних міст — Содома і Гоморри) — від загальної загибелі врятувалося тільки Лотова сім'я, яку з міста вивели ангели. В дорозі дружина Лота всупереч ангельському наказу озирнулася назад і обернулася на соляний стовп, а сам Лот з дочками втік у сусіднє місто Сигор, а потім відійшов у гору, і став жити з дочками в печері, де від старшої дочки у нього народився син Моав (родоначальник моавітян)), а від молодшої — Аммон, він же Бен-Аммі, майбутній родоначальник амонітян[1].

Коментарі[ред. | ред. код]

Перетворення дружини Лота на соляний стовп критики-раціоналісти пояснювали тим, що дружина Лота від страху побачивши міста, що горіло, впала в бездушний стан; задушливі випари від пожежі, просочені сіркою та сіллю (Втор 29:23), умертвили її і помалу довершили скам'яніння[2] .

Французький тосафіст другої половини XII століття Йосип Бехор-Шор з Орлеана помічав, що ця жінка, не вірячи в остаточну загибель Содома і Гоморри, забарилася в дорозі, де і була захоплена вогненним дощем із сірки, до якої в таких випадках зазвичай[3] примішана сіль[3].

Соляний стовп (грец. στήλη ἁλός) біля Мертвого моря згадується в Кнгизі мудрості Соломона (10, 7), де він характеризується як «пам'ятка невіруючої душі». Цей стоп бачив Йосип Флавій[4], а Климент Римський[5] та Іреней Ліонський[6] згадували його існування[2] .

Художні зображення[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Лот // Библейская энциклопедия архимандрита Никифора. — М., 1891—1892.(рос.)
  2. а б Столб соляной // Еврейская энциклопедия Брокгауза и Ефрона. — 1908—1913. (рос. дореф.)(рос.)
  3. а б Бехор Шор, Иосиф бен-Исаак из Орлеана // Еврейская энциклопедия Брокгауза и Ефрона. — 1908—1913. (рос. дореф.)(рос.)
  4. «Древн.», I, 11, 4
  5. Послання до Корит., XI
  6. Advers. haer., IV, 31, 3