Діанна Гольде

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Діанна Гольде
Ім'я при народженні рос. Дианна Николаевна Максимчук
Народилася 22 квітня 1972(1972-04-22) (52 роки)
Естонська РСР, СРСР СРСР
Громадянство Україна Україна
Діяльність поет-пісняр
Alma mater Музичне училище імені Гнесіних
Мова творів українська, російська
Роки активності 2000-досі
Magnum opus Мамо

Діа́нна Го́льде[1] (нар. 22 квітня 1972)[2] — українська поетеса, автор текстів пісень. Пише як українською, так і російською мовами.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася 22 квітня 1972 року в Естонській РСР. Читати навчилася в 4 роки, а в 10 років вже перечитала усі книжки в дитячій бібліотеці й стала наймолодшим читачем у бібліотеці для дорослих. Закінчила музичну школу з класу акордеона й фортепіано[3].

Після закінчення школи поїхала в Москву, де вступила на вокальний відділ училища імені Гнєсіних. Після трагічної загибелі свого молодого чоловіка, Діанна вирішила змінити своє життя, оскільки залишатися більше в Москві не могла. Як розповідає сама Діанна: — «одного чудового дня розгорнула мапу, закрила очі й навмання ткнула пальцем». Там опинилася столиця України — з початку 1990-х років Гольде мешкає і працює в Києві[3].

Плануючи оселитися у незнайомій країні, Діанна ретельно займалася вивченням української мови, і з власного зізнання, була шокована зіткнувшись з російськомовним Києвом — доти їй здавалося, що всі в Україні розмовляють виключно по-українськи. Зате надалі досконале знання української (їй навіть вдалося добитися правильної вимови) пішло їй на користь, коли вона стала поетом-піснярем, пишучи тексти, як російською, так і українською мовами[3].

Гольде познайомилася з композитором Сергієм Гримальським, він запропонував їй написати вірші на готову музику. Першою піснею зі словами Гольде стала «Не забувай», яку виконала Євгенія Власова. Діанна набула популярності у певних колах і незабаром вже співпрацювала з Віктором Павликом, Петром Чорним, Дмитром Климашенком, Катериною Бужинською, Таїсією Повалій[3].

Після знайомства з Костянтином Меладзе Гольде погодилася створювати тексти для його музики, і написала кілька пісень для мюзиклів «Вечори на хуторі біля Диканьки», «Попелюшка», «Сорочинський ярмарок». Потім прийняла пропозицію взяти участь у «Фабриці зірок 7», написала пісні учасникам. Саме її перу належить пісня «Мамо», яку А. Приходько виконала на конкурсі «Євробачення 2009». Не менш відомою стала пісня «Любовь в большом городе» з однойменного фільму в виконанні Віри Брежнєвої[2][3].

З власного зізнання, вважає себе не поетом, а поетом-піснярем[3]. Тримається дуже скромно, майже не дає інтерв'ю. Інформації про поетесу дуже мало[3].

Творчість[ред. | ред. код]

Пісні з мюзиклів[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Рішення суду від 15 вересня 2006 р. у справі № 39/90[недоступне посилання з липня 2019]
  2. а б Дианна Гольдэ
  3. а б в г д е ж Поэтесса-песенница Диана Гольде: «Никогда не иду на поводу у капризных артистов». Архів оригіналу за 10 листопада 2016. Процитовано 9 листопада 2016.

Посилання[ред. | ред. код]