Енологія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Еноло́гія (від грец. οἶνος — вино та суфіксу грец. -λογία — наука) — наука та вчення про всі аспекти вина і виноробства, за винятком вирощування винограду, яке називається виноградарством.

Ено́лог — експерт у науці про вино, мистецтві та техніці виготовлення вина.

Освіта та професійна підготовка[ред. | ред. код]

Університетські програми з енології та виноградарства, як правило, мають наукову спрямованість для отримання ступеня бакалавра наук (B.S., B.Sc., Sc.B), а в якості кінцевого ступеня магістра — або наукову, або дослідницьку програму для отримання ступеня магістра наук (M.S., Sc.M.), наприклад, магістр професійних досліджень. Енологи та виноградарі з докторським ступенем часто мають досвід роботи в галузі садівництва, фізіології рослин та мікробіології. З енологією пов'язані професійні звання сомельє та магістр вина, які є специфічними сертифікатами в ресторанному бізнесі та в управлінні готельним господарством. За фахом енологи зазвичай працюють виноробами, хіміками-виноробами в комерційних лабораторіях, а також в енологічних організаціях, таких як Австралійський науково-дослідний інститут вина.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Энология и биотехнология продуктов переработки винограда / Б. С. Гаина. — Кишинев: Штиинца, 1990. — 267 с. — ISBN 5376011372, 9785376011379

Посилання[ред. | ред. код]