Жан-Боско Мвенда

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жан-Боско Мвенда
Народився 1930[1]
Bunkeyad, Луалаба, ДР Конго
Помер 1990[1]
Країна  ДР Конго[2]
Діяльність гітарист
Жанр фінгерстайл

Жан-Боско Мвенда, також відомий як Губернаторство Байке (1930 — вересень 1990), був піонером конголезької акустичної гітарної музики конголезького стилю . Він був також популярний в інших африканських країнах, зокрема в Східній Африці, а наприкінці 1950-х та на початку 1960-х ненадовго працював в Найробі, Кенія, де він регулярно проводив радіошоу і мав глибокий вплив на покоління кенійських гітаристів.

Життєвий і творчий шлях[ред. | ред. код]

Жан-Боско Мвенда народився в 1930 році в Бункейї (нині частина провінції Луалаба) в тодішньому Бельгійському Конго, але більшу частину життя прожив у Лубумбаші, де окрім музики, він мав роботу в банку та в місцевій гірничій компанії, яка керувала іншими групами та володіла готелем на замбійському кордоні. Він загинув у вересні 1990 року в автокатастрофі в Замбії .

Mwenda використовував ім'я Губернаторство Байке (Mwenda wa Bayeke), наголошуючи на походженні від шляхетського клану Санга Байеке. Його музика спирається на різні джерела, включаючи традиційну музику його племені Люби / Санг. Він був одним з небагатьох конголезців, які здобули західну освіту в колоніальну епоху через позицію батька в католицькій церкві . Mwenda спочатку працював канцеляристом у адміністрації Likasi, але незабаром досяг величезного успіху як гітарист, видавши свої перші записи в 1952 році.[3]

Разом зі своїм другом та партнером Лоста Абело та його двоюрідним братом Едуардом Масенго, Боско визначив стиль конголезької акустичної гітари. Його пісня «Masanga», записана Х'ю Трейсі,[4] стала особливо впливовою і значною через її складну і різноманітну гітарну частину.[5][6] Його власні впливи і доробки включали традиційну музику Замбії та Східного Конго, кубинські групи, такі як Тріо Матаморос, та фільми про ковбоїв.

Запис відеофільмів 1982 року Герхарда Кубіка існує у збірці впливових африканських гітаристів під назвою Native African Guitar . Компакт-диск із буклетом 1982 року (текст Герхарда Кубіка, також англійською мовою, включаючи тексти пісень Kiswahili) є у Музеї für Völkerkunde, Берлін . Записи включають повний концерт, на якому Боско виступив 30 червня 1982 року в Музеї für Völkerkunde, Берлін. У 1988 році звукозаписна компанія Cape Town Mountain Records записала студійний альбом музики Mwenda і видала його в 1994 році. Альбом має назву Mwenda wa Bayeke — легенда африканської гітари .[7]

Див. також[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Kubik, Gerhard (2010). Theory of African Music. Т. 1. University of Chicago Press. ISBN 0-226-45691-9. Kubik, Gerhard (2010). Theory of African Music. Т. 1. University of Chicago Press. ISBN 0-226-45691-9. Kubik, Gerhard (2010). Theory of African Music. Т. 1. University of Chicago Press. ISBN 0-226-45691-9.
  • Ворота Африки [Архівовано 3 березня 2016 у Wayback Machine.]
  • Ілля Вальд — інтерв'ю Жана-Боско Мвенда [Архівовано 4 березня 2021 у Wayback Machine.]
  • Смітсоніан