Заквітчаний сон (новела)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
««Заквітчаний сон»»
Автор Григорій Косинка
Мова українська
Жанр новела
Видано 1923

«Заквітчаний сон»новела українського письменника Григорія Косинки. Етюд написано в 1923 році, в якому автор у нарисовій формі майстерно відтворив враження зі свого життя. Вийшла окремою книжечкою з посвятою першій народній артистці УРСР - Марії Заньковецькій.

Історія написання[ред. | ред. код]

Твір було вперше надруковано у кооперативному літературно-мистецькому та економічно-науковому журналі «Нова громада» (1923, № 1-2)[1]. В новелі змальовуються трагічні події Української революції 1917–1921[2]. Подавалася з присвятою Марії Заньковецькій, пов’язаною зі святкуванням 40-річчя сценічної діяльності актриси і є виявом поваги до її таланту. Віддруковано було 1000 примірників.

Сюжетна лінія[ред. | ред. код]

Стилістичні особливості[ред. | ред. код]

Уже в ранніх творах Косинки дослідники відокремили головну особливість - його тяглоість до імпресіонізму. Характерним для імпресіоністичної поетики Григорія Косинки є використання алогічних, фрагментарних, обірваних, майже не пов’язаних між собою реплік дійових осіб.

Репліки - імпресіонізму[ред. | ред. код]

Кожна Косинчина репліка у згорненому, сконденсованому вигляді містить у собі мікросюжет чи асоціативний образ, який в уяві читача здатен розгорнутися в історію окремого життя, події чи характеру. Досить часто репліка стає зв’язкою між зоровими і слуховими образами одного асоціативного ряду[3].

– Уже немає, Оленко, Андрія…

Лаконічність і уривчастість імпресіоністичної манери письма проявляється у репліках-портретах і репліках-пейзажах.

А тепер:

Дід молиться прадідівською молитвою в саду, до зір, не повертає голови до попелища церкви, де співали кулемети, ні, перед ним – стара яблуня, одноліток діда, розгорнулася, розп’яла на землі гілля, і кожна гілляка хитає ніжно в унісон дідової молитви; ах, як це нехороше – довго-довго після дідової молитви гонить на призьбі рябий пес блохи, а на клені шелестить гусінь… Фе, гидотна!..

Образи[ред. | ред. код]

Критика[ред. | ред. код]

Критика 20-х років часто докоряла Григорію Косинці за вузькість тематики, за постійний інтерес до однієї, селянської, теми. Вже через призму років стало зрозумілим, що це не говорить про якусь «обмеженість» новеліста, а навпаки підкреслює його особливу творчу рису. Адже письменник вийшов з села, сам з дитячих літ спізнав «наймитську долю гірку», добре знав тогочасне село з його класовою боротьбою, побутом, звичаями, мовою його представників. Справді, ранні твори письменника мали переважно ескізний характер. У них ще не знайдемо глибокого синтезу соціальних явищ і подій. В основі значної частини їх лежить окремий епізод чи враження персонажа.

На особливості ранніх творів Григорія Косинки ще в 1924 році вказував Максим Рильський, зазначивши, зокрема, що художня манера письменника «стрімка, похаплива, бадьора і до певної міри фотографічно-імпресіоністична». Для окремих з них характерний лірико-імпресіоністичний стиль, або, як називає його В. Фащенко, «штрихова стилістика». Така манера письма й визначила побудову ранніх творів. Композиція їх «фрагментарна, асоціативна. Сюжетний рух має пульсуючий, стрибкоподібний характер, що відповідає блискавичній зміні настроїв оповідача або персонажа». В окремих творах важко визначити зав'язку, розвиток дії, навіть кульмінацію — ті необхідні компоненти традиційного оповідання, які характерні для пізніших новел. Деякі з цих компонентів, власне, і відсутні, їх функції часто виконує глибокий підтекст, що дає можливість читачеві з’єднати хаотично розпорошені епізоди й ситуації, які автор змальовує кількома мазками, та самому домислити дію. Тому велике смислове навантаження в косинчиній новелі несуть економна фраза, короткі, уривчаті, емоційно забарвлені діалоги.

Бібліографічний опис[ред. | ред. код]

Перше видання[ред. | ред. код]

  • Косинка, Гр. Заквітчаний сон [Електронна копія] : [оповідання] / Гр. Косинка. — Електрон. текст. дані (1 файл : 6,48 Мб). — Київ : Спілка, 1923 (Харків: ХДНБ ім. В. Г. Короленка, 2018). —(Бібліотека ”Спілки”. Серія красного письменства; № 12).

Оригінал друкованого документу зберігається в ХДНБ ім. В. Г. Короленка: Косинка Гр. Заквітчаний сон : [оповідання] / Гр. Косинка. — Київ : Спілка, 1923 – 12 с. – (Бібліотека ”Спілки”. Серія красного письменства ; № 12)1[4]. Тираж 1000 пр.

Публікації[ред. | ред. код]

  • 1923 року в видавництві «Спілка» — невеличка книжечка (12 сторінок).

Надалі вже новела публікувалася в авторських збірках.

  • Косинка Г. В житах : оповідання / Г. Косинка. — Харків : Держ. вид-во України, 1926. — 188, [4] с. — (Бібліотека українських письменників).;
  • Косинка Г. Вибрані оповідання / Г. Косинка. — Вид. 2-ге. — Київ ; Харків : Держ. вид-во Украї­ни, 1929,—-228 с.;

Потім тривалий час творчість Косинки замовчувалася, лише з середини ХХ століття він повернувся до читача, а за ним і новела «На бураки».

  • Косинка Г. Твори / Г. Косинка. — Київ : Молодь, 1972. — 222 с., [4] арк іл. — (Шкільна бібліотека). Вибрані твори. — Харків : Ранок, 2009. — 334, [1] с. — (Серія "Україн­ські класики" : у 12 т.; т. 5);
  • Косинка Г. Гармонія : новели / Г. Косинка. — Киш : Дніпро, 1981. — 222 с.;
  • Косинка Г. Гармонія : оповідання, публіцистика, спогади про Григорія Косинку / Г. Косинка. — Київ : Дніпро, 1988. — 604, [1] с., [13] арк іл.;
  • Косинка Г. Заквітчаний сон : оповідання, спогади про Г. Косинку / Г. Косинка. — Київ : Весел­ка, 1990. — 285, [2] с. [4] арк іл., портр.;
  • Косинка Г. Вибрані твори / Г. Косинка. — Київ : ЛДЛ, 2002. — 190, [1] с.: портр.;
  • Косинка Г. В житах : [оповідання] / Г. Косинка. — Київ : Школа, 2007. — 300, [2] с. — (Бібліо­тека шкільної класики).;
  • Косинка Г. Вечірні тіні: оповідання / Г. Косинка. — Харків : Важпромавтоматика, 2007. — 320 с.: портр. — (Серія "Грамота").

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Етюд-оповідання «Заквітчаний сон» був виданий окремою книжечкою, що не притаманно авторові, який схилявся до видання збірок своїх новел.
  • «Заквітчаний сон» - назва уже збірки новел Григорія Косинки, виданої опісля його смерті, надійшла до читачів в 1991 році[5].

Література[ред. | ред. код]

  • Косинка Г. М. Вибрані твори [Текст] : художня література / Г. Косинка; Вступ. слово П. П. Кононенка; Упоряд. та передм. О. А. Хоменка. - Київ : ЛДЛ, 2002. - 192 с. - ISBN 966-95175-9-1 (в м. обкл.).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Журнал виходив в період з 1923 по 1933 роки
  2. Косинка, Гр. Заквітчаний сон. Архів оригіналу за 20 квітня 2021. Процитовано 8 лютого 2020.
  3. Кузнецов Ю. Б. Імпресіонізм в українській прозі кінця XIX – початку XX ст.: Проблеми естетики і поетики. – К., 1995. – 234с. «Важливою рисою імпресіоністичного психологізму було намагання відтворити взаємозв’язок різних сфер людського сприймання, передати одночасні зорові, слухові, дотикові враження як взаємозалежні»
  4. Оригінальне видання новели «Заквітчаний сон». Архів оригіналу за 20 квітня 2021. Процитовано 8 лютого 2020.
  5. Збірка «Заквітчаний сон»

Посилання[ред. | ред. код]