Заприсяжна цнотливиця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Заприся́жна цнотли́виця (алб. virgjineshtë) — жінка, яка добровільно взяла клятву безшлюбності (повної відмови від шлюбу і сексуальної життя) і переймає чоловічу роль в сім'ї. Після принесення клятви перед старійшинами села з «заприсяжною цнотливицею» обходяться як з чоловіком. Вона носить чоловічий одяг, веде чоловічий спосіб життя і має право голосу в управлінні громадою нарівні з чоловіками.

Даний феномен має місце в Албанії. Вперше про існування «клятвених дів» західноєвропейським дослідникам і мандрівникам стало відомо на рубежі XIX—XX століть. В даний час явище досі зустрічається в консервативних північних провінційних регіонах Албанії, хоча й поступово зникає.

Однією з причин, яка спонукає дівчину приймати клятву безшлюбності, є небажання вступати в нав'язуваний їй громадою шлюб. Іншим найважливішим мотивом може бути відсутність чоловіків на чолі родини. При такому становищі жінки в сім'ї виявляються незахищеними і не мають представника в раді громади. І лише у випадку, коли одна з жінок переймає роль чоловіка, сім'я має захисника своїх інтересів у раді. Така ситуація може виникнути, наприклад, після смерті батька — голови родини, коли в сім'ї відсутні інші повнолітні чоловіки. У цьому випадку «чоловіком» стає одна з незаміжніх жінок, прийнявши обітницю цнотливості.

Література[ред. | ред. код]

  • René Grémaux: Woman Becomes Man in the Balkans. In: Third Sex Third Gender: Beyond Sexual Dimorphism in Culture and History Gilbert Herdt (Editor), 1996, ISBN 0-942-29982-5
  • Antonia Young: Women Who Become Men: Albanian Sworn Virgins. 2000, ISBN 1-859-73335-2
  • Susan E. Pritchett Post: The Myth of the Burrnesh, paper, 1999, London: Center for South East European Studies
  • Robert Elsie: Sworn Virgin. In: Historical dictionary of Albania (= European historical dictionaries 42) Lanham 2004. ISBN 0-8108-4872-4 S. 405-406.
  • Alice Munro: The Albanian Virgin. In: Open Secrets 1994, ISBN 0-679-43575-1

Посилання[ред. | ред. код]