Зворотна адреса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Конверт із зворотною адресою у верхньому лівому куті

У пошті зворо́тна адре́са[1] — це включення адреси особи, яка надсилає повідомлення. Ця інформація дає одержувачу (або посередникам) засіб для зв'язку з відправником повідомлення, якщо це необхідно.

Зворотна адреса повинна містити поштову адресу або абонементну скриньку, як і адреса доставки. У таких країнах, як США, зворотна адреса розміщена у верхньому лівому куті конверта, картки чи етикетки.[2][3] У Британії зворотну адресу зазвичай розміщують на звороті конверта після слів «Зворотна адреса»[4].

Компанії часто використовують попередньо роздруковані конверти зі зворотною адресою. Рулони міток із зворотною адресою можна придбати у компаній, які продають персоналізовані етикетки, щоб надати людям простий спосіб зняти та приклеїти ярлики зворотної адреси до своїх конвертів.

Поштова адреса відправника не є обов'язковою. Однак її відсутність заважає поштовій службі мати можливість повернути листа, якщо доставити його буде неможливо (наприклад, від пошкодження, через несплату поштових витрат або недійсного адресата).[5]

Історія[ред. | ред. код]

Зворотна адреса почала використовуватись в США з 1880-х років. Оскільки друк під тиском став звичним явищем на початку 1900-х, етикетки стали все дешевшими. Сфера виробництва таких етикеток була відома як літографія.

Протягом 1950-х років у США все більше пошти не надходило до призначених одержувачів, і внаслідок відсутності зворотної адреси, пошта потрапила до так званого «офісу мертвих листів». Навіть після офіційного прохання пошти США використовувати зворотню адресу, це увійшло в традицію далеко не відразу. Пошта без зворотної адреси стала менш пріоритетною, ніж пошта з зворотною адресою.

Тим не менш, громадськість широко не використовувала зворотну адресу до 1960-х років. З винаходом персонального комп'ютера люди з програмним забезпеченням друкували власні етикетки. Оскільки електронна пошта почала наздоганяти письмову пошту, повернення в електронному листі стало автоматичним.[6]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Зворотний // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  2. Return Address | Postal Explorer. United States Postal Service. Архів оригіналу за 14 травня 2020. Процитовано 26 грудня 2019.
  3. How to Address Professional Letters Appropriately. preply.com. 28 серпня 2018. Архів оригіналу за 29 грудня 2019. Процитовано 3 лютого 2020.
  4. How to address mail clearly, guide to clear letter addressing. RoyalMail. Архів оригіналу за 3 лютого 2020. Процитовано 19 січня 2020.
  5. Business Mail 101. United States Postal Service Website. Архів оригіналу за 1 September 2013. Процитовано 23 серпня 2013.
  6. The History of Return Address Labels!. Web page. Архів оригіналу за 21 September 2013. Процитовано 23 серпня 2013.