Зебрано

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Види дерев дерева роду Microberlinia
Походження Габон, Камерун, Конго
Фізичні властивості
Середня густина 780 кг/м³
Межі густини 750 - 800 кг/м³
Твердість за Бринелем 4,1 кгс/м²
CMNS: Зебрано у Вікісховищі

Зебрано (зігана, зебравуд) — екзотична порода деревини, що отримується з дерев, що відносяться до роду Microberlinia (Microberlinia brazzavillensis і Microberlinia bisulcata). Широке поширення деревина отримала завдяки міцності та оригінальній крупній текстурі — візерунок зебрано нагадує розмальовку зебри, темні смуги на світлому фоні.

Деревину схожого забарвлення мають і інші дерева, наприклад гонсало альвес.

Поширення

[ред. | ред. код]

Дерева, що відносяться до роду Microberlinia проростають в Західній Африці, на території країн Габон, Камерун, Конго.

Властивості зебрано

[ред. | ред. код]

Ядро блідо-золотисте з вузькими смугами від темно-коричневого до чорного кольору, чітко відокремлене від дуже блідої заболоні. Також може бути блідо-коричневим з темно-коричневими плямами різного розміру.

Це важка і тверда деревина з дещо грубою текстурою, часто з пересіченими або хвилястими волокнами. Густина в сухому стані становить 750—800 кг/м³, твердість за Брінеллем — 4,1 кгс/мм. Як і у багатьох інших тропічних порід дерева, нерівність волокон може створити складнощі при обробці.

Використання

[ред. | ред. код]

Зебрано використовується для виготовлення фанери, для стінових панелей, меблів, інкрустацій, для токарних робіт, виготовлення шпону, підлогових покриттів, ексклюзивних предметів. Оскільки дерево досить тверде, з нього роблять лижі та ручки інструментів. Також з нього роблять вставки в більярдних київ. Це дерево часто застосовувалося у внутрішній обробці автомобілів Mercedes-Benz. Застосовується для виготовлення накладок на ручки пістолетів, а також як матеріал корпусу для гітар та укулеле.

Питання захисту навколишнього середовища

[ред. | ред. код]

Дерева роду Microberlinia визнані такими, що перебувають під загрозою зникнення в місцях свого природного зростання видами. Швидкозростаюча популярність цієї деревини на Заході викликала спроби відновлення кількості дерев, що не дає, однак, потрібного ефекту[1].

Примітки

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]