Зелениця сплющена

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Зелениця сплюснута)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Зелениця сплющена
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клас: Lycopodiopsida
Порядок: Lycopodiales
Родина: Плаунові (Lycopodiaceae)
Рід: Зелениця (Diphasiastrum)
Вид:
Зелениця сплющена (D. complanatum)
Біноміальна назва
Diphasiastrum complanatum
(L.) Holub, 1975
Синоніми

Дифазіаструм сплюснутий
Плаун двогострий

Зелени́ця сплю́щена (Diphasiastrum complanatum[1], Lycopodium complanatum (L.) Holub[2]) — багаторічна трав'яниста рослина заввишки до 40 см з родини плаунових. Має циркумполярне, субарктичне та альпійське поширення по всій Північній півкулі. Рідкісний вид, занесений до Червоної книги України. Лікарська, декоративна, технічна рослина.

Назва[ред. | ред. код]

У Словнику українських наукових і народних назв судинних рослин для цього виду подані такі народні назви як: п'яди́ч пло́ский, п'яди́ч тисинка, баране́ць, бор-зілля, зелезниця, зелене́ць, зелениця, зеленка, зеленька, зелінка, порушник, рута, сухояр, тисина́[1]. Більшість з них, як і українська родова назва, походять від слова «зелений» і вказують на характерний колір цієї рослини, який вона зберігає протягом усього року. В наукові літературі часто трапляються назви, похідні з латини і російської мови: діфазіа́струм сплюснутий, плау́н сплю́щений, плау́н двого́стрий.

Біологічний опис[ред. | ред. код]

Багаторічна трав'яниста рослина з вічнозеленими пагонами. Стебла заввишки до 40 см, прямостоячі, з двічірозгалуженими пагонами, зібраними на кшталт віяла. Листки неодинакові (черевні вдвічі коротші за спинні), яйцеподібні, ланцетні, гострі, щільно притиснуті до стебла, біля основи до половини зрослі один з одним. Спороносні колоски (по 2-6) розвиваються на видовжених дихотомічно (вилчасто) розгалужених ніжках з рідко розміщеними листочками.

Зростає у хвойних лісах, на дюнних пагорбах, зрідка — у лісовій і лісостеповій зоні. Спороносить у серпні — вересні. Тіньовитривала рослина. Поширена на Поліссі, в північній частині лісостепу, в Карпатах.

Природоохоронний статус виду — Рідкісний. Занесений до Червоної книги України.

Зелениця сплюснута

Господарське та комерційне значення[ред. | ред. код]

Декоративне, лікарське, фарбувальне (народний засіб для отримання зеленої фарби для вовни).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]