Кази-бі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кази Сиримули
каз. Қазы Сырымұлы
Народився 1770(1770)
Жимпітинський сільський округ, Сиримський район, Західноказахстанська область, СРСР
Помер 1854(1854)
Узбекистан
Підданство Російська імперія
Національність казах Молодшого жузу
Відомий завдяки лідер національно-визвольної боротьби казахського народу

Кази Сиримули (каз. Қазы Сырымұлы) більш відомий як Кази-бі (каз. Қазы би) 1770(1770) — 1854) — казахський політичний діяч, старшина роду Байбакти Молодшого жузу, син Сирима Датова. Тархан.

Біографічні відомості[ред. | ред. код]

Кази-бі — син Сирима Датова від Конир, другої його дружини, уродженки багатого роду Алимули, що кочував пустелею Кизилкум. Кази народився в аулі Сарой, що нині в межах Жимпітинського сільського округу Сиримського району Західно-Казахстанській області Казахстану.

В часи боротьби Сирим-батира проти колоніального гніту Росії, був поруч з батьком. Після смерті Сирима Датули Кази виховувався у свого кизилкумського діда. Кази також пішов по стопах батька, — очолював Байбактинській рід, був сміливим і рішучим бієм. Політичні та адміністративно-господарські питання з Росією він завжди прагнув залагодити мирним шляхом, не допускаючи протистояння. Він також дослужився до звання військового старшини і Тархана.

Помер Кази-бі 16 січня 1854. За народними переказами, Кизи Серимов мав шість дружин, від яких народилось сорок дітей. Сорок юрт нащадків Кази утворили аул, який отримав назву Сирим-аули.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Куаныш Китаров. Сырым Датов // Еженедельная газета «Надежда». — 2007, 13 сентября. — № 37 (231). Архівовано з джерела 5 січня 2017. Процитовано. (рос.)
  • Н. Төреқұл. Даланың дара ділмарлары. — Алматы : Қазақстан, 2001. — 592 с. — ISBN 5-7667-5647. (казах.)

Посилання[ред. | ред. код]

  • Ай, Қазы би, Қазы би. bilim-all.kz. Архів оригіналу за 8 травня 2017. (казах.) — казахська пісня-билина