Казка про принцесу Каґую

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Kaguya Hime no Monogatari
Український постер
かぐや姫の物語
Казка про принцесу Каґую
Жанрдрама, містика
Аніме-фільм
Казка про принцесу Каґую
РежисерТакахата Ісао
ПродюсерСейтіро Удзі
СценаристРіко Сакагуті
СтудіяСтудія Ґіблі
Дата виходу23 листопада 2013
Тривалість125 хвилин

«Казка про принцесу Каґую» (яп. かぐや姫の物語, Кагуя хіме но моногатарі) — повнометражний анімаційний фільм студії Ghibli, що вийшов 23 листопада 2013 року. Режисером фільму виступає Ісао Такахата. Аніме засноване на однойменній японській казці. Фільм номінований на Оскар в категорії «найкращий анімаційний повнометражний фільм»[1].

Сюжет[ред. | ред. код]

Сюжет базується на Повісті Такеторі моноґатарі[2].

Складальник бамбука Міяцуко знаходить на одному зі стебел істоту, яка виглядає, немов маленька принцеса. Міяцуко і його дружина вдочерили дівчинку, яка відразу ж стає звичайним з вигляду немовлям. Однак їх дочка, яка отримала прізвисько Бамбученя, дивує всіх швидким зростанням. Вона бере участь в іграх сусідніх дітей, самим її близьким другом стає юнак, на ім'я Сутемару.

Тим часом Міяцуко знаходить в стеблах бамбука золото і дорогі вбрання і розуміє, що повинен зробити дочку принцесою. Він купує їй будинок у столиці та відвозить її туди, попри її бажання бути разом з сільськими друзями. Придворна дама, на ім'я Сагамі вчить дівчинку етикету і грі на кото, в якій та демонструє приголомшливі успіхи.

Коли дівчинка досягає повноліття, жрець Акіта дає їй ім'я «Каґуя» («осяяна»). Під час бенкету, влаштованого на честь цього Міяцуко, дівчина бачить сон, в якому вона під величезним місяцем біжить в рідне село. Там вона дізнається, що Сутемару і його сім'я пішла з цих місць у пошуках їжі.

Акіта розповідає про переваги принцеси знатним вельможам, і ті починають свататися до неї, порівнюючи її з різними легендарними предметами. Вона просить їх знайти ці речі, обіцяючи в такому випадку вийти за них заміж, а потім викриває їх обман. Однак один із наречених гине, виконуючи її завдання, що занурює її в тугу.

Дізнавшись про все, що трапилося, сам імператор Мікадо пропонує принцесі стати фрейліною, але отримує відмову. Мікадо з'являється в палац принцеси й намагається відвезти її силою, але та зникає і з'являється лише після обіцянки припинити домагання.

Незабаром Каґуя розповідає прийомним батькам, що найближчим часом має залишити їх: насправді вона з'явилася з Місяця і під час сцени з імператором попросила захистити її. Тепер її забирають на Місяць, де надівши місячне вбрання вона забуде все, що сталося на Землі. В останній раз вона відвідує рідні місця. В цей час Сутемару, який вже повернувся, бачить сон, в якому літає разом з подругою, але, зрештою, опускає її.

Нарешті, у призначену дату за принцесою є ціла делегація з Місяця, і вона змушена розпрощатися з прийомними батьками. Однак, вже надівши що дарує забуття місячне вбрання, Кагуя знову обертається на Землю.

Озвучення[ред. | ред. код]

Актор Роль
Акі Асакура Принцеса Каґуя Принцеса Каґуя
Кенго Кора Сутемару Сутемару
Такео Тіі Міяцуко Міяцуко
Нобуко Міямото Дружина Міяцуко Дружина Міяцуко
Ацуко Такахата Сагамі Сагамі

Створення фільму[ред. | ред. код]

Про створення нового повнометражного фільму студії «Гіблі» стало відомо у 2008 році на 62-му Локарнському кінофестивалі[3]. Тоді ж з виступу режисера Такахата стало ясно, що сюжет стрічки буде базуватися на казці про принцесу Каґуї.

Прем'єра[ред. | ред. код]

13 грудня 2012 вихід фільму остаточно підтверджений студією[4], з прем'єрою влітку 2013 року (одночасно з іншою стрічкою — «Здійнявся вітер»)[5]. Це перший випадок за останні 25 років, коли студія Гіблі випускає два фільми аніме-маестро одночасно. Минулого разу одночасно виходили «Могила світлячків» і «Мій сусід Тоторо». Також це перша за 14 років робота Ісао Такахата з часів «Мої сусіди Ямада»[2]. У лютому 2013 року, дистриб'ютор Toho оголосила, що реліз «Казка про принцесу Кагуе» буде відкладено на 30 січня 2014 року, посилаючись на те, що розкадровки ще не завершені, а 19 серпня на сайті студії Гіблі оголошено про прем'єру 23 листопада 2013 року.

Нагороди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Tale of the Princess Kaguya: Animated Feature Film — Nominees — Oscars 2015. Архів оригіналу за 5 грудня 2015. Процитовано 10 серпня 2016.
  2. а б ANIME NEWS: Studio Ghibli to release Miyazaki, Takahata films in summer 2013 - AJW by The Asahi Shimbun (англ.). Асахи симбун. Архів оригіналу за 30 січня 2013. Процитовано 14 січня 2013.
  3. Isao Takahata to Base Next Film on Taketori Monogatari (Updated) - News - Anime News Network. Архів оригіналу за 12 листопада 2012. Процитовано 15 січня 2013.
  4. ジブリ新作、2作一挙公開!宮崎駿&高畑勲作品でジブリ史上初! - シネマトゥデイ. Архів оригіналу за 16 грудня 2012. Процитовано 15 січня 2013.
  5. Ghibli Announces Miyazaki's Kaze Tachinu, Takahata's Kaguya-hime no Monogatari - News - Anime News Network. Архів оригіналу за 3 січня 2013. Процитовано 15 січня 2013.

Посилання[ред. | ред. код]