Кардинал (риба)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кардинал

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Ряд: Коропоподібні (Cypriniformes)
Родина: Таніхтові (Tanichthyidae)
Рід: Tanichthys
Вид: Tanichthys albonubes
Т. albonubes
Lin, 1932
Посилання
Вікісховище: Tanichthys albonubes
Віківиди: Tanichthys albonubes
EOL: 211486
ITIS: 163764
МСОП: 166073
NCBI: 38762

Кардинал (Tanichthys albonubes) — риба родини таніхтових (Tanichthyidae).

Кардинали були завезені в СРСР у 1946 році[1].

Поширення[ред. | ред. код]

У природних умовах живе в гірських потоках і озерах Китаю.

Опис рибки[ред. | ред. код]

Tanichthys albonubes

Прудкі кардинали за формою тіла схожі на даніо. Завдовжки вони 4 см. Забарвлення риб скромне. Верхня частина спини жовтувато-коричнева, на тлі цього кольору від очей до хвоста проходить сріблясто-синя і золотиста смуги. Особливо виділяється вона в молодих особин. Спинка зеленувата, черевце біле. Плавники лимонно-жовті, верхівка спинного, анального, черевних і середина хвостового плавців червоні. Спинний і хвостовий плавці мають два основні кольори: лимонний і яскраво-червоний. Якщо риби утримуються в досить зарослому акваріумі, на темному тлі і в стабільних умовах, то їх тіло набуває неповторного пурпурового забарвлення. Можливо, саме через це вид дістав таку назву, адже кардинали носять червоне вбрання.

Особливо ефектно виглядає зграя риб, якщо вона складається з особин різного віку. Насичене сріблясто-синє забарвлення молодих особин у поєднанні з рубіново-червоними рибами старшого віку не можуть нікого залишити байдужим.

Нерідко в акваріумах аматорів зустрічається вуалева форма кардиналів. Штучно виведені вуалеві форми кардиналів за жвавий характер і яскраві барви влучно названо «метеорами».

Утримання[ред. | ред. код]

Виведена порода кардинала

Температура води у природному ареалі існування рибки коливається як протягом доби, так і протягом року. Взимку вона знижується до 14 °C тепла, влітку досягає максимального значення — 26 °C. Діапазон температур 20°C-25°C — найкращий для утримання в умовах акваріума.

Кардиналів можна утримувати з будь-якими миролюбними рибами, але найкращого результату можна досягти при утримуванні їх з лорикаріями або анциструсами. Інші види, навіть такі як гупі можуть поїдати мальків і личинок кардиналів. Кардинали свого потомства не поїдають.

Для рибки характерні висока стійкість проти хвороб, невеликі розміри, привабливість, легкість щодо утримання, розмноження і вигодовування мальків.

Кардинали невибагливі до якості води й корму. Вони споживають маленькі крихти сухого молока з поверхні води і промиту в холодній воді манку, промиту і розтерту морожену рибу, трубочників, дрібного мотиля та будь-які спеціалізовані штучні корми.

Розмноження[ред. | ред. код]

Поверхня води акваріуму повинна бути вкрита дрібнолистими видами рослин, або такими, які мають розгалужену кореневу систему (пупок білоголовий, цератоптериси тощо). У заростях біля поверхні води в акваріумах навіть невеликих розмірів (20-30 л) розмножуються у достатній кількості мікроорганізми, які є кормом для молоді кардиналів. Велика кількість рослин і достатня кількість укриттів створюють для кардиналів сприятливі умови для розмноження і розвитку.

Щоб кардинали розмножувалися, треба замінювати раз на тиждень 1/10 об'єму води акваріума на свіжу. В таких умовах протягом 3-4 тижнів підряд кардинали відкладають по 5-10 ікринок на дрібнолисті рослини.

З появою мальків в акваріум бажано вносити кормові організми (коловертки, інфузорії), а також підгодовувати їх розтертим сухим молоком, дитячою кормовою сумішшю «Малюк», або штучними кормами «Тетра».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Рудь М. П. Акваріум школяра.-К.: Рад.шк., 1990.-64с. ISBN 5-330-01196-5

Джерела[ред. | ред. код]

  • Рудь М. П. Акваріум школяра.-К.: Рад.шк., 1990.-64с. ISBN 5-330-01196-5
  • Шереметьєв І. І. Акваріумні риби.—К.: Рад. шк., 1989,—221 с. ISBN 5-330-00394-6