Каролін Жорж

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Каролін Жорж
Karoline Georges
Народилася 1970
Монреаль, Квебек, Канада
Громадянство Канада
Діяльність письменник
Alma mater Квебекський університет у Монреалі і Квебекський університет у Шикутімі
Мова творів французька
Нагороди
Сайт: karolinegeorges.com

CMNS: Каролін Жорж у Вікісховищі

Каролін Жорж (фр. Karoline Georges) ― квебекська письменниця.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася в Монреалі в 1970 році. Спочатку викладала сучасні танці, а потім вивчала міждисциплінарне мистецтво в Університеті Квебеку в Шикутімі та історію мистецтв в Університеті Квебеку в Монреалі.

Творчість[ред. | ред. код]

Перший роман La Mue de l'hermaphrodite з'явився у 2001 році, у 2003 році — L'Itinérante qui vient du Nord, твір для дітей та підлітків, було відзначено «Срібною печаткою» Книжкової премії М. Крісті. Знову вона привернула до себе увагу романом Sous béton, опублікованим у 2011 році у видавництві «Альто» й перевиданим Folio в колекції SF у 2018 році. Таким чином цей твір став першим квебекським романом у престижній колекції видавництва «Галлімар» (Франція).

Художниця сучасного мистецтва цікавиться віртуальними проявами, можливими становленнями, прагненням до піднесеності й розгортанням свідомості через технології.

З 1995 по 2018 роки стала лауреатом 17 відзнак і нагород. Зокрема, здобула Премію Ради літератури і мистецтв Квебеку (2012), премію за мистецьку творчість та FutureFest Art Prize у Великій Британії (2016), а також найвищою та найпрестижнішою літературною нагородою Канади — Літературною премією генерал-губернатора[en] (за роман De synthèse).

Натхненна еволюційними теоріями, освітленими осколками та похідними трансгуманізму, її твори населені істотами науки, комп'ютерної свідомості, цифрових аватарів, клонів і андроїдів у пошуках досвіду трансцендентності, переступання за межу. Гібридна праця, що поєднує літературу, звукове мистецтво, фото-, відеоматеріали і 3D-моделювання, підхід художниці поєднується навколо поліморфного квесту піднесеності; фізична, духовна, естетична сублімація, сублімація зображення тіла у віртуальному просторі або сублімація міського середовища віртуальним поетичним втручанням.

Український переклад[ред. | ред. код]

У 2020 році в перекладі Ростислава Нємцева виходить українська версія відомого твору Каролін Жорж «Із синтезу», виданого в 2017 році у монреальському видавництві «Альто»[1], який був відібраний на Премію книжкових магазинів Квебека до того, як у 2018 році отримав премію Жака-Броссара, премію Арлетта-Кустура (Arlette-Cousture), премію Aurora Boréal. За два роки роман отримав десять визначних нагород, у тому числі й Літературну премію генерал-губернатора (найвищу та найпрестижнішу літературну нагороду Канади).

Українському читачеві роман представлений Видавництвом Анетти Антоненко[2], яка не вперше звертається до кращих зразків квебекської літератури.

Роман «Із синтезу» розповідає про модель, яка об'їздила безліч країн у пошуках себе й абсолюту та намагається врятуватися від внутрішньої порожнечі, перетнути межі реальності та стати ідеальним зображенням завдяки своєму цифровому аватару.

За футуристичними деталями високотехнологічного майбутнього ховається тотальна самотність дитини, сімейні драми й ескапізм.

Це історія тіла і відображення, утворення та розпаду, загадка досконалого образу, незважаючи на смертність плоті. Авторка занурює читача в розповідь надзвичайної естетики та чистоти, яка змінює уявлення про свідомість і душу.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. De synthèse Éditions Alto, 2017. Архів оригіналу за 2 березня 2020. Процитовано 2 березня 2020.
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 2 березня 2020. Процитовано 2 березня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]