Каріама чорнонога

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Каріама чорнонога

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Каріамоподібні (Cariamiformes)
Родина: Каріамові (Cariamidae)
Рід: Чорнонога каріама (Chunga)
(Hartlaub, 1860)
Вид: Каріама чорнонога
Chunga burmeisteri
(Hartlaub, 1860)
Мапа поширення каріамових (ареал каріами чорноногої зображено синім)
Мапа поширення каріамових
(ареал каріами чорноногої зображено синім)
Посилання
Вікісховище: Chunga burmeisteri
Віківиди: Chunga burmeisteri
ITIS: 176415
МСОП: 22692208
NCBI: 1352770
Fossilworks: 364120

Каріама чорнонога[2] (Chunga burmeisteri) — вид птахів родини каріамових (Cariamidae). Вид названий на честь німецько-аргентинського натураліста Германа Бурмайстера[3].

Поширення[ред. | ред. код]

Поширений у Південній Америці. Трапляється у регіоні Гран-Чако, що знаходиться у Парагваї, на півночі Аргентини та крайньому сході Болівії.

Опис[ред. | ред. код]

Птах завдовжки 55-85 см, розмах крил 90-120 см. Вага 0,9-1,5 кг. Крила відносно короткі, закруглені. Ноги довгі і сильні, чорного кольору. Дзьоб порівняно короткий, загнутий донизу, чорного забарвлення. На шиї і грудях пір'я подовжене і вузьке, утворює подобу невеликої гриви. Забарвлення голови, шиї і грудей біле з тонкими поперечними сірими смугами. Над очима білі поздовжні смуги. Криючі крил, спина і хвіст з хвилястим малюнком із дуже тонких світло-бурих поперечних смуг на світлому фоні. Махові пера темно-бурі з білими поперечними смугами. Хвіст довгий, крайні стернові пера коротші середніх. Пір'я хвоста з декількома великими бурими поперечними смугами у вершині.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Живуть поодинці або парами, інколи невеликими сімейними групами і разом полюють. Активні вдень. Ведуть наземний спосіб життя, хоча часто сідають на невисокі дерева і чагарники. Літають зрідка і на невеликі відстані. Всеїдні, харчуються великими комахами, дрібними хребетними (жабами, ящірками, зміями, невеликими птахами і гризунами), ягодами, плодами, насінням і зеленими частинами рослин. Велику здобич роздирають на шматки за допомогою кігтів або б'ють нею об каміння, роблячи її більш придатною для проковтування цілком.

Гнізда влаштовують на висоті від одного до трьох метрів, використовуючи для будівництва тонкі гілочки, глину і гній. Сезон розмноження триває з вересня по травень. Зграйки птахів розбиваються на пари. У кладці 2 (дуже рідко 3) білих яйця, вкритих бурими плямами. Інкубація триває близько чотирьох тижнів. Висиджують обоє батьків. Через 2 тижні пташенята залишають гніздо і кочують з батьками. Вигодовування пташенят дорослими триває близько місяця.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2012). Chunga burmeisteri: інформація на сайті МСОП (версія 2013.2) (англ.) 26 листопада 2013
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Jobling, James A. (2010). The Helm Dictionary of Scientific Bird Names. London: Christopher Helm. с. 81. ISBN 978-1-4081-2501-4.

Посилання[ред. | ред. код]