Катой

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Катої в го-го барі в Бангкоці.

Катой (kathoey, тай. กะเทย, IPA: [kaʔtʰɤːj], також зустрічається варіант «Ледібой»[1]) — назва «третьої статі» в Таїланді, що складається з трансгендерних жінок (чоловіків, які змінили стать на жіночу). Їх слід відрізняти від трансвеститів, які приймають жіночий вигляд, бо катої прагнуть повністю відповідати жіночого образу. Представники цього «типу» називаються в Таїланді також англійською ladyboys або тайською sao (або phuying) praphet song («інший тип жінок»), а також phet thee sam (третя стать). Слово походить з кхмерської мови та пізніше поширилося по всій Південно-Східній Азії, крім Філіппін, де частіше вживається слово «bakla».[2]

Слово катой в тайській культурі має грубий відтінок і, найчастіше, застосовується як лайливе, що засуджує або навіть ображає. Однак часи змінюються, і з ростом толерантності в тайському суспільстві слово стає більш жартівливим або іронічним[1]. Про катой з деякою іронією говорять, що це — «справжні жінки» (так як їх вибір своєї статі — усвідомлений) або «жінки вищого сорту».

Опис[ред. | ред. код]

Поняття катой досить широке — воно описує чоловіків, які демонструють жіночність в різному ступені — від одягу до застосування, а також «жінок другого типу», які для фемінізації використовують гормональну терапію, корекцію форми грудей, видалення адамова яблука і проходження операції на геніталіях. Незалежно від ступеня фемінізації катой, їх сексуальні інтереси можуть бути спрямовані на чоловіків, жінок та інших катоїв.

Соціальні аспекти[ред. | ред. код]

Като працюють зазвичай на жіночих роботах — в магазинах, кав'ярнях, ресторанах, салонах краси.[3] Багато хто працює в туристичних центрах і в індустрії розваг — танцюють, виступають в кабаре — таких як Альказар або Тіффані в Паттаї.

«Третя стать» в Таїланді — досить звичне явище, що знайшло місце в культурі країни: до катоїв відносяться чимало популярних моделей, співачок і кінозірок, в таїландських газетах нерідко друкують фотографії переможців конкурсів краси серед жінок і катоїв. Не тільки в містах, але і в сільській місцевості поширені катої, які беруть активну участь в місцевих святах і оглядах краси.

Сучасні події[ред. | ред. код]

У 1996 студентка-катой вбила молоду дівчину. Це призвело до бурхливої реакції таїландських газет, педагогічні коледжі Раджабхат закрили прийом катоїв в свої студенти. Рішення було скасовано після масового протесту груп гомосексуалів і приєднаних до них феміністок.

У 1996 волейбольна команда з гомосексуалів і катоїв «Залізні леді» перемогла в національній першості. Уряд, піклуючись про імідж країни, відсторонив катоїв від участі в національній збірній.

Найбільшу популярність в Таїланді отримала Парінья Кіатбусаба (Нонг Тум), переможниця першості з таїландського боксу. Вона пішла з професійного боксу в 1999, перейшовши на тренерську роботу внаслідок серії операцій зі зміни статі, і повернулася в бокс в 2006.

Кіно[ред. | ред. код]

Екс-чемпіон з боксу Нонг Тум

Здобув популярність документальний фільм Ladyboys, що вийшов в 1992 і розповідає про двох молодих катоїв з Паттаї.

Серія фільмів The Iron Ladies і The Iron Ladies 2 вийшла про знамениту волейбольну команду.

У 2002 з'явився таїландський фільм Saving Private Tootsie про групу гомосексуалів і катоїв, що рятуються в джунглях після аварії літака. Канвою для фільму послужили реальні події зі знаменитими естрадними артистами.

Про життя боксера Нонг Тум знятий фільм «Вродливий боксер» в 2003 р. На відміну від фільмів «The Iron Ladies 1 & 2», цей фільм не іронічний, а досить серйозний.

Також багато катоїв знімається в порнофільмах.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Ледибой, катой, транс — все о третьем поле Таиланда (часть первая). GayRest.com [Архівовано 17 вересня 2014 у Wayback Machine.]
  2. bakla. Tagalog Dictionary. 2004. Архів оригіналу за 3 червня 2012. Процитовано 5 грудня 2009.
  3. Winter S, Udomsak N (2002). Male, Female and Transgender: Stereotypes and Self in Thailand [Архівовано 28 лютого 2007 у Wayback Machine.]. International Journal of Transgenderism. 6,1

Література[ред. | ред. код]