Кен Бов

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кен Бов

Кен Бов або гарбузовий гобой (в'єтнам. kèn bầu [kɛ̂n ɓə̂w]) — один із декількох видів кену, дерев'яного інструмента з подвійною тростиною, що використовується у традиційній музиці В'єтнаму. Він дещо схожий по конструкції і нагадує звучання китайського сону (suona) чи корейської тайпийонґсо. Кен Бов майструється в кількох розмірах і є незамінним музичним інструментом колишньої хюеської в'єтнамської придворної музики.

Звук Кен Бов у порівнянні з гобоєм звучить більш різко та пронизливо, але водночас проривисто та колоритно. [1][2]

Кен Бов є незамінним інструментом у багатьох в'єтнамських народних оркестрах, таких як Nha Nhac, Dai Nhac, Huyen Nhac та інші.[3]

Будова інструмента[ред. | ред. код]

Інструмент має конічний дерев'яний корпус із сімома отворами для пальців гравця, що просверлюються на однаковій відстані одна від одної. На відміну від своїх китайських і корейських аналогів, kèn bầu має знімний розструб, що зазвичай виготовляється із джекфруту (індійського хлібного дерева) та вирізається у формі гарбуза (спочатку розтруб, ймовірно, був зроблений, в прямому сенсі, з висушеного плоду, але зараз використовують лиш деревин, бо вона є більш міцною). В "ігровій частині" присутня невелика латунна діжечка до якою встромлюють маленьку подвійну тростину, що є аналогічною до сучасної гобоївої.

Кен Бов (крайній зліва) під час в'єтнамського традиційного похоронного дійства

Особливості гри[ред. | ред. код]

Гра на цьому інструменті передбачає від виконавця використання техніки кругового дихання (безперервного), а також великої кількости мелізмів, різноманітних прикрас, у тому числі широкого вібрато, ковзання між тонами, ґлісандо, трелі тощо.

Техніка відчуття тростини інструмента є схожою до гобойної або фаготової, для досягнення гарного звуку музиканту може знадобитися досить велика кількість часу.

Інструмент має (зазвичай) 7 прорізів. При закритті будь-якого отвору пальцем висотне звучання інструмента підіймається. Найнижчу ноту можливо видобути за відкриття всіх дірочок корпусу.

Етимологія[ред. | ред. код]

Назва інструмента походить від слів Kèn та bầu, де kèn дослівно означає гобой, а bầuгарбуз. Bầu — це пряме посилання до форми розтрубу інструмента, яка злегка нагадує невеликий гарбуз. В'єтнамська монохромна цитра, що називалася đàn bầu, раніше також мала гарбузоподібну частину у своїй конструкції, тому в її назві частка bầu також присутня.

Виконавці[ред. | ред. код]

Один із найвідоміших виконавців на кен бов є Тран Тгао (Trần Sản Thảo Tuong)[4], який очолює хюеську придворну музику. Він багато гастролює за кордоном пропагуючи в'єтнамські музичні традиції.[5] Його батьки були придворними музикантами, і тому він охоче підтримує у своїй творчості продовження їхніх традицій.

Великий внесок у популяризацію інструмента зараз вносить Нтуй Нгок Хан, який проводить величезну концертів, де грає соло на кен бов разом з різними народними ансамблями. Репертуар його широкий і включає далеко не лише народно-фольклорні твори, а й джазові та неокласичні композиції.[6] Саме його творчість справді відновила інтерес до цього інструмента і все більше молоді у В'єтнамі в наші дні починають цікавитися кен бов. Зокрема канал Youtube музиканта Хоа Тау "Nhạc Hòa Tấu - Tran Flute" містить відео деяких виступів Нтуй Нгок Хана і вже зараз зібрав більше ніж 35 тисяч підписників.

До інших гравців можна віднести Ань Цуй (його виконання).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Відео: Kèn bầu (гарбузовий гобой) + ударні. Youtube. Канал "jrlexjr". Архів оригіналу за 23 травня 2021.
  2. Кен Бау і сучасність, Nsut Ngoc Khanh грає соло на кен бау разом із інструментальним ансамблем. Youtube.
  3. Oboe Bau. Vietnamese traditional music (англійською) . Архів оригіналу за 27 січня 2002.
  4. TRONG TUONG грає на кен бов. YouTube.
  5. Про творчість Трана Тгао (+ його гра на кені).
  6. Нтуй Нгок Хан виконує неофольклорний твір із рисами джазу на кен бов. Youtube. Канал "Nhạc Hòa Tấu - Tran Flute".

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]