Ковач Микола Миколайович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Микола Ковач
Народився 8 квітня 1967(1967-04-08) (57 років)
Сюрте, Ужгородський район, Закарпатська область,  УРСР
Громадянство Україна Україна
Національність угорець
Місце проживання Сюрте, Ужгородський район, Закарпатська область
Діяльність політик, науковець
Галузь Закарпатська область
Alma mater Ужгородський державний університет
Посада народний депутат України[1] і президент[d]
Партія Партія угорців України
Мати Маргарета Людвигівна
Сайт kovacsmiklos.com
Україна Народний депутат України
3-го скликання
березень 1998 квітень 2002
Зовнішні відеофайли
Микола Ковач - гість "Рано-вранці" 19 жовтня 2011

Ковач Микола (Міклош) Миколайович (8 квітня 1967, Сюрте, Ужгородський район, Закарпатська область, Українська РСР) — український політик, лідер партії угорців України, депутат 3-го скликання Верховної Ради України, депутат Закарпатської обласної ради, голова Товариства угорської культури Закарпаття[2], старший викладач кафедри історії та суспільних дисциплін.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 8 квітня 1967 року у селі Сюрте, Ужгородського району, Закарпатської області.

Освіта[ред. | ред. код]

У 1991 році закінчив навчання на історичному факультеті Ужгородського державного університету, продовжував здобувати освіту на кафедрі політології наукового університету ім. Лоранда Етвеша, в політичній школі «Кінець століття» і в «The Leadership Institute[en]» (США).

Діяльність[ред. | ред. код]

З 1990 по 1998 рік був депутатом Ужгородської районної ради.

У 1996 році Микола Ковач очолив Товариство угорської культури Закарпаття.

У 1998 році був обраний депутатом Верховної Ради України, де входив до складу груп «Незалежні» липень 1998 року - березень 2000року, та «Солідарність» з березня 2000року.

Був головою підкомітету з питань корінних народів, національних меншин та етнічних груп Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Після створення Ради з питань етнонаціональної політики Ковач представляв інтереси національних меншин Закарпаття і зокрема угорців у цьому консультативно-дорадчому органі при Президентові України[2].

Висловлювання[ред. | ред. код]

На запитання журналіста тижневика «2000» з приводу співпраці угорців та циган на виборах до Верховної Ради України заявив[3]:

… Це переважно люмпени і кримінальні елементи. Неписьменні, залякані люди. Спиратися на них навіть теоретично неможливо. … Навіть у старі добрі часи, коли звичайного виборця намагалися переконувати, циганські голоси купувалися оптом - політики платили барону, і той гнав громаду на виборчі дільниці.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radac_gs09/d_index_arh?skl=3
  2. а б Інтереси національних меншин Закарпаття в Києві відстоюватиме Микола Ковач. Закарпаття онлайн. 22 травня 2006. Архів оригіналу за 2 Лютого 2014. Процитовано 17 січня 2014.
  3. Лідер угорської партії KMKSZ Микола Ковач звинуватив ромів Закарпаття у продажності. Новини Закарпаття. 27 березня 2013. Архів оригіналу за 2 лютого 2014. Процитовано 17 січня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]