Кораблетроща RMS Tayleur

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
RMS Tayleur
Історія
Велика Британія
Назва: RMS Tayleur
Оператор: White Star Line
Потоплений: 21 січня 1854 р.
Порт припису: Ліверпуль
Основні характеристики
Довжина: 74 м
Ширина: 12 м
Двигуни: Вітрила
Екіпаж: 71 чол.

Кораблетроща RMS «Tayleur» (21 січня 1854 року) — одна з перших катастроф морського пасажирського транспорту, не пов'язаних з військовими діями. Для свого часу корабель був великим, потужним, швидкісним і технічно оснащеним пасажирським судном. 19 січня судно вийшло у свою першу мандрівку за маршрутом Ліверпуль (Англія) — Мельбурн (Австралія). 21 січня напоролось на мілину й затонуло, занурившись на глибину 18 метрів недалеко від невеликого острова Ламбей, нині Ірландія, неподалік Дубліна. Основною причиною трагедії став людський фактор. В результаті аварії загинуло 362 людини, 290 людям вдалось врятуватися.

Причини[ред. | ред. код]

Як пізніше виявили чотири слідчі процеси, команда корабля (71 людина) в основному була набрана з випадкових чи малокваліфікованих моряків[1]. В команді квітли розбещеність і розгул. Капітану Джону Ноублу було всього 29 років. З 71 лише 37 були професійними матросами, до того ж 10 з них практично не розмовляли англійською (китайці, індуси, буряти), дехто записався матросами з метою безкоштовно доплисти до Австралії. Як виявилось згодом, більшість членів екіпажу залишились живими.

Див. також[ред. | ред. код]

  • Найбільші кораблетрощі XIX віку
  1. The Search Engine that Does at InfoWeb.net[недоступне посилання з квітня 2019]

Література[ред. | ред. код]

  • The sinking of RMS Tayleur, the lost story of the Victorian Titanic, Gill Hoffs, Pen and Sword, Barnsley, 2014, ISBN 178303047X.