Користувач:Alex Blokha/Події згадані в Вікіпедії/1569

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Картографія
-Знайдено: + * 1. спосіб відображення сферичної поверхні Землі на плоскому аркуші паперу. Традиційними проекціями вважаються конічна, азимутальна і циліндрична. Найвідомішою циліндричною проекцією є проекція Меркатора, що датується 1569. Недолік цієї системи полягає в тому, що країни на різних широтах виглядають непропорційно великими, а паралелі і меридіани порушені. У 1973 німецький історик Арно Петерс запропонував проекцію Петерса, при якій країни світу залишаються у властивих їм зонах.


Назва:Ходкевич Григорій
-Знайдено: + Григо́рій Ходке́вич — білоруський магнат, литовський гетьман, який заснував друкарню в Заблудові (північне Підляшшя, укр.-біл. суміжжя), де працював Іван Федоров (156970). У Заблудівській друкарні надруковано Учительне Євангеліє 1569 р., передмова якого написана від імені Г. Ходкевича, Псалтир з часословом (1570).


Назва:Проекція Меркатора
-Знайдено: + Проекція Меркаторациліндрична проекція розроблена фламандським географом та картографом Герардом Меркатором в 1569 році. Не зважаючи на сильні спотворення довжин і площ у високих широтах (на карті світу розміри Африки і Гренландії майже однакові), вона й досі застосовується для побудови навігаційних карт – від карт світу до карт окремих заток, проток і портових акваторій. Це пов’язано із властивостями картографічної сітки зображати локсодромію (лінію на поверхні земного еліпсоїда із постійним румбом) будь-якого напряму прямою лінією<ref name="dict">{{cite book|


Зобр:1шт.

Файл:Welt Mercator Atlantik.png

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед