Користувач:DixonD/Тлумачення неоднозначності

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Усунення (тлумачення) неоднозначності у Вікіпедії — це процес розв'язування конфліктів у назвах статтей, що виникають, коли одна назва може позначати різні поняття. Іншими словами, усунення неоднозначності полягає у вирішенні проблеми іменування статтей, які в принципі можуть мати однакову назву.

Наприклад, назва «Лама» може позначати різні поняття, а тому числі тварину, богиню з давньошумерської міфології, вчителя в тибетському буддизмі, популярну українську співачку та кілька географічних об'єктів. Оскільки лише одну статтю можна назвати «Лама», то для кожного поняття використовуються однозначні назви: Лама (тварина), Лама (міфологія), Лама (буддизм), Лама (співачка) тощо. Повинен існувати спосіб скерування читача на конкретну статтю при пошуку, посиланні та перегляді. Це і називається усунення неоднозначності. В даному випадку вирішенням проблеми є використання Лама як сторінки тлумачення.

Є два способи тлумачення неоднозначності:

  • тлумачні посилання: посилання зверху статті, що скеровують читачів до інших статей Вікіпедії з подібними назвами чи поняттями.
  • сторінки тлумачення: сторінки, що не є статтями, які скеровують читачів до інших статей Вікіпедії.


Коли потрібне усунення неоднозначності[ред. | ред. код]

Тлумачення неоднозначності потрібно завжди, коли для даного слова чи фрази, що вводить читач в поле пошуку, існує більш, ніж одна стаття Вікіпедії, до якої очікувано може вести це слово чи фраза (криве речення трохи). У цій ситуації повинен бути спосіб для читача швидко розпочати навігацію з однієї статті, що з'явиться після натискання «Перейти», до всіх інших можливих статей.

Є три основних варіантів тлумачення неоднозначності, які можна показати на наступних прикладах:

  • Сторінка Меркурій — це сторінка тлумачення, що містить посилання на всі сторінки пов'язані з назвою «Меркурій».
  • Сторінка Джерело  — стаття про одне поняття, що називається основним значенням, і містить посилання на Джерело (тлумачення), щоб знайти інші використання терміну.
  • Сторінка The Rolling Stones — це стаття про основне значення, при чому існує лише одне альтернативне, на статтю про яке веде посилання на початку сторінки. У цьому випадку сторінки тлумачення не потрібно.

Чи існує основне основне значення?[ред. | ред. код]

Основне значення — це те значення, яке найбільш міцно асоціюється з назвою. Як правило, це те значення, на яке вказує більшість посилань.

Наприклад, практично всі посилання Ґрунт статей у Вікіпедії посилаються на грунт як гірську породу та власне грунт. Тому для цього значення терміна «грунт» уточнення непотрбіне. Для іншого значення терміна «грунт» у заголовку вказано уточнення в дужках, і стаття називається Ґрунт (малярство).

Не варто сліпо наслідувати наведену вище схему, тому що Вікіпедія для самої себе не є авторитетним джерелом інформації. При виборі основного значення спирайтеся на здоровий глузд, при виникненні ускладнень обговоріть цю проблему на сторінці обговорення відповідної статті. У випадку, коли неможливо однозначно визначити основне значення, воно не виділяється. У цьому випадку для всіх омонімів слід вказувати уточнення.

На початку статті наводиться посилання на сторінку значень — статтю, що містить перелік статей із альтернативними значеннями. Для цього використовується шаблон {{Otheruses}}.

Сторінка тлумачення чи тлумачне посилання?[ред. | ред. код]

Якщо є три або більше понять, пов'язаних з одним і тим же терміном, зазвичай потрібно створювати сторнінку тлумачень для цього терміну (в яких випадках краще чи ні використовувати тлумачні посилання — дивіться нижче). Якщо лише основне значення та інше поняття потребують тлумачення, краще скористатись тлумачним посиланням - сторінка тлумачення в такому випадку просто непотрібна. Проте якщо є два значення, проте жодне з них не можна означити як основне, краще створити сторінку тлумачення.

Більше про тлумачні посилання дивіться розділ Тлумачні посилання. Про правила іменування сторінок тлумачення та переліку кількох значень на одній сторінці дивіться розділ Сторінки тлумачення.

Іменування статей про конкретні значення[ред. | ред. код]

Для тлумачення статей про конкретне значення шляхом уточнення їхніх назв існує кілька способів:

  1. Коли існує інший термін (Кінофільм замість Фільм) або більш повна назва (Sun Microsystems замість Sun), яка так само зрозуміла і однозначна, потрібно використати ці назви.
  2. Тлумачне слово чи фраза, що додається в дужках. Слово чи фраза повинні бути:
  3. Рідко, проте іноді використовується прикметник у дужках, щоб уточнити назву. В такому випадку як правило, краще перефразувати назву таким чином, щоб уникнути уточнення в дужках. Наприклад, замість Аналіз (математичний) краще вжити Математичний аналіз.

Якщо є кілька способів уточнення назви за допомогою предметної області чи типу, краще обрати той варіант, який найбільше використовується для інших понять тієї ж предметної області чи типу. Інакше, слід вибирати ту назву, яка простіша. Наприклад, краще обрати «(міфологія)», ніж «(міфологічна істота)».

Якщо є вибір між короткою фразою та словом з контекстом, наприклад, як Фізичне тіло та Тіло (фізика), немає жорсткого правила що обрати. Можна створити обидві сторінки, одна з яких буде перенаправленням на іншу.