Коряк Василь Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Коряк Василь Васильович
Народився 12 травня 1952(1952-05-12)
Бригадирівка, Хорольський район, Полтавська область, Українська РСР, СРСР
Помер 19 травня 2016(2016-05-19) (64 роки)
Поховання Новаки
Діяльність політик
Alma mater Юридичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка і Літературний інститут імені Горького
Членство Національна спілка письменників України
Нагороди
Заслужений юрист України

Василь Васильович Коряк (12 травня 1952 року, село Бригадирівка, Хорольський район, Полтавська область) — юрист, журналіст, політик.

9 травня 1968 року Василь Коряк, будучи учнем 9 класу школи-інтернату у Полтаві, в стані алкогольного сп'яніння жорстоко побив трьох своїх земляків у селищі Бригадирівка. 8 липня того ж року суд виніс вирок хлопцю у вигляді 4 років позбавлення волі з відбуванням покарання у колонії для неповнолітніх. Проте через півроку його відпустили за непристойну поведінку.

Під час своєї військової служби, у 1973 році Василь Коряк потрапляє до психологічного відділення військового госпіталю з діагнозом "стійка психогенна реакція по невротичному типу на фоні особистих якостей". Хлопець не вживався з колективом, на найменші зауваження реагував дуже боляче. При цьому він дозволяв собі ображати своїх товаришів по військовій службі. Все це вказувало на шизофренію у стадії роздвоєння особистості. Через цей фактор його звільнили з військової служби.

Після закінчення середньої школи із золотою медаллю в 1975 році вступив до Київського державного університету на юридичний факультет, який закінчив у 1981 році.

У 1985 році одержав другу вищу освіту, закінчивши Літературний інститут Спілки письменників СРСР імені М. Горького, відділення прози (м. Москва).

З 1979 р. по 1994 р. проходив службу в органах внутрішніх справ Полтавської області на посадах слідчого і старшого слідчого.

З 1994 р. по 1998 р. — міський голова м. Лубен.

У березні 1998 року Василь Коряк провалив виборчу кампанію, після якої почався розгляд у Золотоноші карної справи за його участі, де серед основних пунктів звинувачення були хабарі, погрози вбивством та переслідування за критику на свою адресу. Але в жовтні 1998 року політика виправдали.

В ніч на 12 вересня 2003 року Василь Коряк вбив у своєму маєтку свого земляка Олександра Дихановського, смертельно поранивши того у живіт. Постріл відбувся із бойового карабіна СКС. Вбитий чоловік працював у кума міського голови Лубен Анатолія Соболєва Ігоря Лименка. Мешканці населеного пункту вимагали об'єктивного розслідування вбивства та справедливого покарання для вбивці. Через деякий проміжок часу районний суд у Пирятині виправдав Василя Коряка по цій справі. Лише втручання Генерального прокурора України Олександра Медведька дозволило повернути карну справу, запроваджену проти Василя Коряка на дорозслідування.

Цей епізод не завадив Василю Коряку переобратися міським головою Лубен у 2006 році. Напередодні голосування Василь Коряк почав погрожувати юристу, який працював у виборчій комісії, яка відмовилася реєструвати список кандидатів від Української народної партії, список якої очолював Коряк. Через це кандидат у мери взяв в руки зброю і почав стріляти під вікнами свого супротивника. Тіло юриста терміново госпіталізували з гіпертонічним кризом і через місяць він помер у лікарні. При цьому, наряд міліції, який прибув на місце пригоди, оперативно приховав усі докази провини Коряка.

Коряк Василь Васильович є членом Національної спілки журналістів України.

У 2008 році Указом Президента України присвоєно звання «Заслужений юрист України». Має трьох синів-юристів — Артура, Артема і Олександра.

19 травня 2016 року, у віці 64 років, Коряк Василь Васильович помер. Похований на Новаківському цвинтарі, поблизу міста Лубни.

Джерела[ред. | ред. код]