Кочарян Гарнік Суренович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кочарян Гарнік Суренович
вірм. Գառնիկ Քոչարյան
Народився 2 червня 1949(1949-06-02) (74 роки)
Київ, Українська РСР, СРСР
Громадянство Україна
Діяльність медицина
Alma mater Харківський національний медичний університет
Науковий ступінь доктор медичних наук (1992)
Заклад Харківська медична академія післядипломної освіти

Кочарян Гарнік Суренович (нар. 2 червня 1949(19490602), Київ) — доктор медичних наук, професор, дійсний член European Academy of Natural History, почесний президент асоціації сексологів і сексотерапевтів України, почесний президент Міжнародної асоціації сексологів і психологів, почесний президент міжнародної федерації тренерів по імфітнесу, сексологів і секс-коучів, член Президії Національного інституту сексології та сексуального здоров’я, професор кафедри сексології, психотерапії та медичної психології навчально-наукового інституту післядипломної освіти Харківського національного медичного університету.

Освіта[ред. | ред. код]

У 1974 р. з відзнакою закінчив лікувальний факультет Харківського медичного інституту (нині Харківський національний медичний університет). У 1983 р. захистив кандидатську дисертацію з психоневрологічних аспектів сексопатології, а в 1992 р. — докторську дисертацію «Синдром тревожного ожидания сексуальной неудачи у мужчин (формирование, патогенетические механизмы, клинические проявления, психотерапия)» в НДІ соціальної і судової психіатрії ім. В. П. Сербського (нині Федеральний медичний науковий центр психіатрії та наркології [м. Москва, Росія]).

Робота[ред. | ред. код]

З 1984 р. по 1987 р. викладав на кафедрі психотерапії Українського інституту вдосконалення лікарів (остання назва «Харківська медична академія післядипломної освіти» [ХМАПО]). З 1993 р. по 2021 р. працював професором кафедри сексології та медичної психології ХМАПО, співробітником якої був з 1987 р. 1 листопада 2021 р. сталося злиття цієї кафедри з кафедрою психотерапії ХМАПО, на який продовжив працювати на посаді професора. 15 грудня 2022 р. ця кафедра увійшла до складу навчально-наукового інституту післядипломної освіти Харківського національного медичного університету.

Є членом Асоціації сексологів і андрологів України, Російського наукового сексологічного товариства і Професійного об’єднання лікарів-сексологів, членом редакційних колегій науково-практичних журналів «Здоров’я чоловіка» (Київ) та «Психологічне консультування і психотерапія» (Харків). З 2002 р. по 2005 р. був заступником директора з наукової роботи НДІ сексології та медичної психології ХМАПО (до припинення його функціонування). У 2008–2012 рр. був головою товариства медичних психологів і сексологів Харківського медичного товариства. З 2005 р. по 2021 р. був заступником голови спеціалізованої вченої ради ХМАПО із захисту кандидатських і докторських дисертацій за спеціальністю «Медична психологія» (для лікарів і психологів) (до її закриття).

Інтереси та професійні досягнення[ред. | ред. код]

Область наукових інтересів:

  • психогенні і соматогенні сексуальні дисфункції у чоловіків і жінок;
  • порушення поведінки, обумовлені сексуальними розладами;  
  • психічна саморегуляція сексуальних функцій у чоловіків;
  • порушення сексуальної орієнтації, розлади статевої ідентифікації (гендерна невідповідність);
  • розробка, впровадження, апробація і адаптація нових психотерапевтичних методів і технологій.

Г. С. Кочарян розробив концепцію утворення симптомів при сексуальних розладах, концепцію ерогенних сенсорних систем людини, плежецентричну парадигму терапевтичного супроводу пацієнтів з сексуальними розладами, діагностичний тест «Індекс адекватної сексуальної реалізації», що дозволяє виявляти мінімальні відхилення в сексуальній активності осіб, що зазнають вплив різних несприятливих факторів на статеву систему; вивчив формування синдрому тривожного очікування сексуальної невдачі у чоловіків, виділив його клінічні типи і варіанти перебігу, розробив його диференційовану психотерапію; виділив і описав 12 патернів поведінки хворих з сексуальними розладами; вивчив проблему психічної саморегуляції сексуальних функцій у чоловіків з сексуальними порушеннями і розробив детальну класифікацію прийомів, які використовуються ними; виділив патогенні детермінанти мастурбації, їх негативні наслідки і розробив їх класифікацію; провів детальний мета-аналіз матеріалів, які присвячені впливу феромонів на поведінку людини і функціонування його організму; здійснив мета-аналіз проблеми гомосексуальних відносин у сучасному суспільстві та проблеми розладів еякуляції; виділив і охарактеризував моделі формування сексуальних розладів у хворих на хронічний простатит.

Проф. Кочарян Г. С. розробив ряд високоефективних психотерапевтичних технік: прискорений варіант аутогенного тренування для лікування сексуальних розладів, прийом «помилковий сигнал», «спосіб зниження рангу значущості сексуальних розладів», техніку «психотерапія з урахуванням механізму проєкції», прийоми «зіставлення за аналогією», «розширення свідомості», «зіставлення за контрастом», «систему еротичної сенситизації», «спосіб корекції поведінкових програм» для лікування синдрому тривожного очікування сексуальної невдачі та інших тривожно-фобічних розладів, який слід відносити до арсеналу технік нейролінгвістичного програмування (НЛП). Він також запропонував ряд когнітивних прийомів для корекції внутрішньої картини хвороби у чоловіків з різними розладами еякуляції. Їм адаптовані, апробовані і впроваджені: метод «вибуху нав'язливостей», який відноситься до НЛП і добре зарекомендував себе у випадках, що важко піддаються терапії; моделювання в гіпнотичному стані і регресивний гіпноз для лікування хворих із сексуальними розладами.

За вагомі досягнення у професійній діяльності та багаторічну сумлінну працю професору Кочаряну Г. С. Міністром охорони здоров'я України оголошено подяку (5 вересня 2011, № 510).

Практична діяльність[ред. | ред. код]

психотерапія та біологічна терапія чоловіків і жінок з різними сексуальними розладами, гармонізація відносин у подружній / партнерській парі, лікування осіб з невротичними та іншими непсихотичними психічними розладами. Методи психотерапії, які використовуються ним: гіпносугестивна терапія (гіпносугестивне програмування, моделювання в гіпнотичному стані, гіпнокатарсіс, вікова регресія і прогресія, регресивний гіпноз), нейролінгвістичне програмування, поведінкова і когнітивно-поведінкова терапія, когнітивно орієнтовані методи психотерапії, аутогенне тренування та ін.

Наукові публікації[ред. | ред. код]

Є автором 350 наукових праць.

Книги:

  • «Частная сексопатология (руководство для врачей)» (М.: Медицина, 1983. Т. 2; в соавт.).
  • «Психотерапия сексуальных расстройств и супружеских конфликтов» (М.: Медицина, 1994; в соавт.).
  • «Синдром тревожного ожидания сексуальной неудачи у мужчин и его лечение» (Х.: Основа, 1995).
  • «Клінічна сексологія та андрологія (навчальний посібник)» (К.: Здоров'я, 1996; у співавт.).
  • «Сексуальные дисфункции и трансформации поведения» (Х.: Академия сексологических исследований, 2000).
  • «Терапевтические техники нейролингвистического программирования (НЛП)» (К.: Ника-Центр, 2002).
  • «Половые феромоны человека (новейшая сексология)» (Х.: ХНУ имени В. Н. Каразина, 2005).
  • «Современная сексология» (К.: Ника-Центр, 2007).
  • «Гомосексуальность и современное общество» (Х.: ЭДЭНА, 2008).
  • «НЛП: терапевтические техники». 2-е изд., испр. и доп. (М.: Эксмо, 2009).
  • «Греческая любовь: пройди тест на гомосексуальность» (М.: Эксмо, 2009).
  • «Расстройства эякуляции и их лечение» (Х.: Вид-во Віровець А. П. «Апостроф», 2012).
  • «Эрогенные стимулы и сексуальность» (Х.: Изд. Рожко С. Г., 2017).
  • «Оргазм, его расстройства и их преодоление» (Х.: «ДИСА ПЛЮС», 2018).
  • «Гиперсексуальность» (Х.: «ДИСА ПЛЮС», 2020).
  • «Сексуальные расстройства и анатомические проблемы, препятствующие проведению полового акта» (Х.: «ДИСА ПЛЮС», 2021).

Література[ред. | ред. код]

  • О. М. Демченко. Кочарян Гарнік Суренович // Енциклопедія сучасної України / ред. кол.: І. М. Дзюба [та ін.] ; НАН України, НТШ. — К. : Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2014. — Т. 15 : Кот — Куз. — 711 с. — ISBN 978-966-02-7305-4.
  • Кочарян Гарник Суренович. Энциклопедия фонда «Хайазг». URL: http://ru.hayazg.info/Кочарян_Гарник_Суренович
  • Асоціація сексологів і сексотерапевтів України. Почесний президент Асоціації Гарнік Суренович Кочарян. URL: https://sexology.org.ua/pochesnij-prezident/
  • Харківська медична академія післядипломної освіти. Кафедра сексології, медичної психології, медичної та психологічної реабілітації. URL: https://med.edu.ua/ukr/structure/view_fakultet/49/
  • С. Г. Кочарян. Армянская община города Харькова (1863-2010 гг.) / С. Г. Кочарян. – Х.: ХНУ имени В. Н Каразина, 2013. – 244 с. (с. 69–71).
  • Харьковское медицинское общество / Под ред. проф.. Н. А. Коржа. – Х.: Новое слово, 2011. – 424 с. (с. 231).
  • Известные учёные: энциклопедия; [под. ред. М. Ю. Ледванова, Н. Ю. Стуковой]. – М.: Издательский дом Академии Естествознания, 2017. – Т.13. – 485 с. (с. 222).