Краматорський аероклуб

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Краматорський аероклуб — навчальний заклад для підготовки льотчиків, парашутистів, планеристів.

Історія[ред. | ред. код]

Створено в 1934 році. Спочатку була створена планерна група, і 17 перших курсантів приступили до вивчення матеріальної частини планера та теорії польотів. В районі Шлакової гори проходили перші пробні польоти на планері.

Восени 1935 року народження, з придбанням двох літаків У-2, почали працювати перші гуртки парашутистів. Протягом літа 1936 було вже підготовлено 24 парашутисти, 5 з яких, котрі виконали по 11 стрибків, отримали звання «інструкторів парашутного спорту 2-й категорії».

До 18 серпня 1936 — Дню авіації — в парашутній групі займалося понад 60 осіб.

У зимові місяці займалися теоретичним навчанням, наполегливо вивчали матеріальну частину мотора і літака, планера і парашута, теорію авіації, військово-хімічну справу, топографію, метеорологію, аеронавігацію. В середині весни курсанти складали іспити з теоретичних дисциплін, після чого починалися заняття: польоти на планерах і літаках, стрибки з парашутом. Для цих занять аероклубівці виїжджали в табір. Програма практичного навчання була розрахована на 236 годин, з яких 74 години відводилося для вивізних польотів[1].

У 1941 році аероклуб був об'єднаний зі Слов'янським. На той час було підготовлено 2800 льотчиків та авіаційних техніків.

літаки краматорського аероклюбу, 2006 р.

Після Другої світової війни клуб відновив свою роботу.

В 2014 під час боїв за аеродром проросійські сепаратисти спалили літак Ан-2, що використовувався для стрибків з парашутом.

Герої Радянського Союзу — випускники аероклубу[ред. | ред. код]

Відомі випускники аероклубу[ред. | ред. код]

  • Єрмолов Апполінарій
  • Горгуль Степан
  • Мальцев Олексій

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 17 грудня 2014. Процитовано 20 листопада 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)