Кузнецова Елеонора Орестівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кузнецова Елеонора Орестівна
Ім'я при народженні Дворнікова Елеонора Орестівна
Народилася 1 серпня 1938(1938-08-01) (85 років)
Одеса, Українська РСР, СРСР
Національність українка
Діяльність письменниця, волонтерка
Alma mater ОНУ ім. І. І. Мечникова
Мова творів українська, російська
Батько Дворніков Орест Васильович

Елеонора Орестівна Кузнецова (Дворнікова) (нар. 1.08.1938 р. м. Одеса) — херсонська лікарка і письменниця, волонтерка.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася 1 серпня 1938 р. в Одесі в родині студентів-медиків, проте вважає себе корінною херсонкою, оскільки все свідоме життя прожила в Херсоні, місцеве коріння мала і її родина. Мати — санітарна лікарка Литвиненко Олександра Парфентіївна, батько — Дворніков Орест Васильович — лікар-рентгенолог. Перші роки дитинства (війна, евакуація, післявоєнні роки) провела в сім'ї бабусі Ксенії Яківни Дворнікової і хрещеної мами Лілії Василівни, поки батьки були в армії[1].

Навчалася у середній жіночій школі № 17 м. Херсона, потім у Кіровоградському медичному училищі, яке закінчила у 1958 р., отримавши диплом з відзнакою. У 1965 р. здобула вищу професійну освіту в Одеському медичному інституті (педіатричний факультет).

Працювала з дітьми: дільничою педіатром, у пологовому будинку, в інфекційній лікарні і останні 20 років завідувала дитячим відділенням міського протитуберкульозного диспансера, звідки пішла на пенсію. З місць роботи залишала малюнки з дитячих казок. Після виходу на пенсію працювала лікаркою у Центрі освіти молоді. За сумлінну багаторічну працю була нагороджена грамотами, відзнаками.

Краєзнавчо-культурна та громадська діяльність[ред. | ред. код]

Волонтерство та благодійність[ред. | ред. код]

Кузнецова займається активною громадською діяльністю. Взяла участь у соціальних проектах (наприклад, "Діалог поколінь[2], «Жива історія»[3], започатковані Центром молодіжних ініціатив «Тотем»)[4], волонтерстві (в тому числі, допомагала учасникам АТО, отримала подяку від Ольги Богомолець), шефській роботі з учнями (бесіди, екскурсії, заняття у ЗНЗ № 56, Школі Гуманітарної Праці, Будинку дитячої та юнацької творчості — постійна член журі поетичної майстерні та ін.).

Кілька років опікувалася самотніми людьми, дітьми-сиротами, збирала речі для дитячих будинків (від храмів Св. Миколая, Св. Олександри та ін.), відгукуючись на потреби громади.

Літературно-краєзнавчі дослідження[ред. | ред. код]

Кузнецова — непрофесійна літераторка, проте з юнацьких років почала писати вірші, дарувала їх близьким, друзям. З часом перейшла до прозових творів.

Співпереживання та доброзичливість до своїх героїв, майже документальність зображених подій, глибоко зворушують.

Унікальним є видання Кузнецової «Малая энциклопедия большой семьи», ґрунтовне генеалогічне дослідження власного роду. Книга цікава і в історико-культурному плані, адже в ній зображено соціально-побутове тло XIX — ХХ століть Херсона. Це своєрідний краєзнавчий літопис, показаний через призму родинного портрету.

Книга «Доктор Орест»[3], написана на вшанування пам'яті батька Ореста Васильовича Дворнікова[5] — лікаря-гуманіста, колишнього в'язня концтаборів, що рятував людей, лікуючи у Бухенвальді[2]. На основі цієї книги учні Школи Гуманітарної Праці створили документальний фільм «Український Гіппократ із Бухенвальда», що зайняв 1-е місце на Міжнародному дитячому кінематографічному фестивалі «Дитятко» в Харкові. Нагородою для переможців стала подорож на майстер-клас документальних фільмів в м. Познань (Польща)[6].

Кузнецова цікавиться історією краю, подіями культури та мистецтва, відвідує міські заходи та мистецькі гуртки (Херсонське міське літературне товариство «Дніпрова хвиля»), є учасницею жіночого клубу «Вогник»[7] [8], виступає. Окрім «живих свідчень» про минуле Херсонщини, створила власну серію книжок на основі подорожей за кордоном. Побувавши в різних країнах, описала їх у книгах «Дней далеких отраженье», «Ветка оливы» та ін.

Своїми спогадами неодноразово ділилася у телепередачах міського телебачення, стала героїнею телепередачі «Люди і долі», надрукувала книгу з історії та сучасності України — «Украина в серце моем». Її поезії часто звучать на обласному радіо.

Збірки творів[ред. | ред. код]

  • Доктор Орест (2002)
  • Из любви и беды соткала я ковер (2007).
  • Я сердце на ладонь тебе кладу (2007).
  • Малая энциклопедия большой семьи (2008).
  • Дорога к истине (2011).
  • Листая прошлого страницы (2011).
  • Ветка оливы (2012).
  • «Я звертаюсь до вас…» [2013][9].
  • Твоей судьбы простое полотно… (2014).
  • Дней далеких отраженье (2015)
  • Украина в сердце моем (2016).
  • Калейдоскоп судеб (2018).

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Опаленное детство. kordi.info. Процитовано 28 січня 2017 року.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)(рос.)
  2. а б Херсонец и француз: дружба сквозь годы. http://artkavun.kherson.ua. Архів оригіналу за 2 лютого 2017. Процитовано 28 січня 2017 року.(рос.)
  3. а б В Херсоне состоялась экскурсия в прошлое. http://www.0552.ua. Архів оригіналу за 2 лютого 2017. Процитовано 28 січня 2017 року.(рос.)
  4. Прогулка в прошлое по Херсону. old.vgoru.org. Архів оригіналу за 2 лютого 2017. Процитовано 28 січня 2017 року.
  5. Известный херсонский врач прошел путь от окопов до Бухенвальда и Гулага. khersonline.net. Архів оригіналу за 16 травня 2019. Процитовано 8 лютого 2017 року.(рос.)
  6. 15 учасників фестивалю «Дитятко» отримали можливість вивчати досвід іноземних колег. oblrada.kharkov.ua. Архів оригіналу за 11 лютого 2017. Процитовано 8 лютого 2017 року.
  7. 10 лет горит и согревает «Огонек». http://artkavun.kherson.ua/en-gorit-i-sogrevaet-ogonek.htm. Архів оригіналу за 11 лютого 2017. Процитовано 8 лютого 2017 року.(рос.)
  8. Бібліотечний дім.:Клуб "Вогник". http://bibliotekacbsbf6.blogspot.com/p/blog-page_90.html. Архів оригіналу за 11 лютого 2017. Процитовано 8 лютого 2017 року.
  9. ИСКРЕННОСТЬ ЖЕНСКОЙ ДУШИ. http://kherson-gid.com/ru/o-hersone/novosti/961-iskrennost-zhenskoj-dushi.html. Архів оригіналу за 11 лютого 2017. Процитовано 8 лютого 2017 року.(рос.)