Кумерова поверхня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Кумерова поверхня, названа на честь Ернста Кумера, є прикладом К3-поверхні (тобто однозв'язної компактної голоморфно симплектичної поверхні), зв'язаної з абелевою поверхнею (або, більш загально, двовимірним комплексним тором).

Нільпотентний конус[ред. | ред. код]

Перед обговоренням кумерової поверхні було б корисно обміркувати простіший приклад голоморфно симплектичної поверхні, що, на відмінність від кумерової, не є компактною.

Нехай суть голоморфні координати на , та нехай . Це є голоморфною інволюцією на . Розглянемо відображення , . Воно ототожнюває точки з , та тому є вкладенням . Маємо , так що коли є координати на , образ цього вкладення задовільняє рівнянню , тобто є квадратичним конусом .

Голоморфна форма на є інваріантною відносно інволюції, так що вона спускається на гладкий локус конуса .

Теорема. Ця голоморфно симплектична форма на продовжується на роздуття цього конуса у нулі.

Доказ. Розглянемо як алгебру Лі матриць другого порядку зі слідом . Така матриця називається нільпотентною, коли . Вирахуючи, маємо:

Тобто матриця з є нільпотентною тоді і тільки тоді, коли вона ліжить на вищезазначеному конусі .

Роздуття квадратичного конуса у нулі є гладкою алгебричною поверхнею, ізоморфною тотальному простору голоморфного кодотичного розшарування проєктивної прямої . Взагалі, дотичним простором до проєктивного простору є простір , а кодотичним — спряжений простір . Він може бути ототожнений зі підпростором у відображень, що занулюються на , а коли , це те саме що нільпотентни матриці з ядром . Відображення є здуттям нулевого перетину кодотичного розшарування.

Тотальний простір кодотичного розшарування є типовим прикладом симплектичного многовиду. Має сенс описати цю структуру більш детально. Коли є будь-яким многовидом, 1-форма Ліувіля на визначається як , де є кодотичним вектором у якійсь точці на . Канонічна 2-форма визначається як .

В термінах нільпотентного конуса, дотичним вектором до у точці є матриця така, що , або еквівалентно . Коли , маємо . 1-форма Ліувіля визначається як власне значення на .

Щоб переконатися, що обидва відображення поважають голоморфно симплектичну форму, запишемо матрицю у координатах :

Її ядро породжено вектором . Прямий розрахунок показує:

Іншими словами, 1-форма Ліувіля у координатах виглядає як , тобто . Таким чином, канонічна 2-форма виглядає як , та продовжує цю форму на роздуття конуса. ◻

Конструкція кумерової поверхні[ред. | ред. код]

Ернст Кумер

Нехай є комплексним тором розмірності два, тобто фактором . Відображення є інволюцією на , що має 16 нерухомих точок (точок таких, що ). Біля кожної нерухомої точки діє як біля , де є малим шаром.

Через це фактор є комплексним двовимірним многовидом з 16 особливими точками, влаштованих, як було показано вище, як вершини квадратичних конусів. Роздуття кожної особливої точці перетворює на неособливу поверхню, звану кумеровою поверхнею тору та позначаєму . Вона є алгебричною тоді і тільки тоді, коли тор є алгебричним (тобто абелевою поверхнею).

Кожен тор має голоморфно симплектичну форму , єдину з точністю до множення на скаляр. Інволюція змінює знак обох координат, так що спускається на фактор . Як було показано вище, продовжується у виняткови криві, що вдуті у 16 особливих точок.

Кумерови поверхні якобієвих поверхонь[ред. | ред. код]

Нехай є кривою роду два, тобто розгалуженим накриттям зі шістьма точками розгалуження, та переставляє листи накриття. Її симетричний квадрат параметризує дивізори ступеня 2 на . Відповідність відображує на , простір модулів лінійних розшарувань ступеня 2. За формулою Рімана — Роха, це відображення є здуттям раціональної кривої в точку , та взаємно-однозначним в інших точках. Ототожнимо з тором як . Тоді інволюція на ототожнюється з інволюцією . Роздуття фактору є кумеровою поверхнею .

Шість зелених прямих, дотичних до кониці

Ця кумерова поверхня має ще одну інволюцію: (зауважимо, що після факторизації по маємо ). Точки цього фактору можуть бути ототожнені з дивізорами вигляду , або еквівалентно дивізорами ступеня 2 на . Таким чином, кумерова поверхня якобієвої поверхні має відображення ступеня 2 на . Будь-яка K3-поверхня з такою властивістю є подвійним накриттям , розгалуженим у секстиці (тобто плоскій кривій ступіня 6). Але в цьому випадку секстика має спеціальний вигляд: будь-яка точка вигляду , де , має тільки один прообраз. Як відомо, при ототожненні точки вигляду перейдуть у точки на кониці , а точки вигляду для фіксованого — у точки дотичної прямої до у точці . Стало бути, локус розгалуження накриття є об'єднанням шести прямих, дотичних до коники. Розгалужене накриття в особливій кривій має особливу точку у прообразі особливої точки кривої; шість прямих перетинаються у п'ятнадцяти точках, в які вдуваються 15 виняткових кривих. Шістнадцятою винятковою кривою є одна з компонент прообразу вписанної коники.

Інший спосіб геометрично реалізувати кумерову поверхню полягає в наступному. Квартика у , тобто поверхня ступіня 4, може мати не більше ніж 16 квадратичних особливих точок. Нехай така поверхня, одна з її особливих точок, та — проєктивна площина. Тоді пряма , де перетинає в з кратністю 2, та ще у двох точках та . Тим самим проєкція з квадратичної особливості є подвійним накриттям . П'ятнадцять інших особливих точок проєктуються у п'ятнадцять особливих точок локусу розгалуження цього накриття, а плоска секстика з 15 особливими точками є об'єднанням шести прямих. Граничне положення прямої при стрямуванні є дотичною прямою до квадратичного конуса, так що виняткова крива, що вдута у точку , проєктується в конику, що дотикається до кожної з шести прямих.

Зауважимо, що сама крива може бути вкладена у як , де є нерухомою точкою. Коли , маємо , і більше того . Таким чином фактор відображується в кумерову поверхню, та перетинає шість виняткових кривих (бо проходить через шість нерухомих точок інволюції). Зрушення на всілякі 15 елементів 2-кручення дають ще 15 раціональних кривих. Цю конфігурацію кривих на кумеровій поверхні досліджував Фелікс Кляйн; вона була вишита на весільній сукні його нареченої Анни Гегель (онуки Ґ. В. Ф. Геґеля).[1]

Узагальнені кумерові многовиди[ред. | ред. код]

Арно Бовиль виявив багатовимірні аналоги кумерових поверхонь. З кожним двохвимірним комплексним тором можна зв'язати його схему Гільберта , параметризуючу підсхеми з носієм із точок з урахуванням кратності. Вона допускає відображення , . Його шар понад є однозв'язним голоморфно симплектичним многовидом комплексної розмірності , званим узагальненим кумеровим многовидом: при маємо шар понад із пар , що еквівалентно роздуттю фактору .

Джерела[ред. | ред. код]

  • Barth, Wolf P.; Hulek, Klaus; Peters, Chris A.M.; Van de Ven, Antonius (2004), Compact Complex Surfaces, Ergebnisse der Mathematik und ihrer Grenzgebiete. 3. Folge., т. 4, Springer-Verlag, Berlin, doi:10.1007/978-3-642-57739-0, ISBN 978-3-540-00832-3, MR 2030225
  • Dolgachev, Igor (2012), Classical algebraic geometry. A modern view, Cambridge University Press, ISBN 978-1-107-01765-8, MR 2964027

Примітки[ред. | ред. код]

  1. З. Цейтлин. Ф. Клейн. Сб. «На борьбу за материалистическую диалектику в математике», М., Л., 1931. Стр. 194