Леонідов Олександр Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ф
Олександр Леонідов
Олександр Леонідов
Олександр Леонідов
Особисті дані
Повне ім'я Леонідов Олександр Васильович
Народження 20 липня 1926(1926-07-20)
  Красна Поляна (Хомутовський район), Рильський повіт, Курська губернія, РСФРР, СРСР[1]
Смерть 24 вересня 2005(2005-09-24) (79 років)
  Київ, Україна
Поховання Байкове кладовище
Громадянство СРСР СРСРУкраїна Україна
Позиція Захисник
Професіональні клуби*
Роки Клуб І (г)
СРСР «ОБО» Р ? (?)
СРСР «Локомотив» К ? (?)
Звання, нагороди
Нагороди
орден Вітчизняної війни II ступеня

* Ігри та голи за професіональні клуби
враховуються лише в національному чемпіонаті.
Інформацію оновлено 25 квітня 2013.

Олекса́ндр Васи́льович Леоні́дов (нар. 20 липня 1926 — пом. 24 вересня 2005, Київ, Україна) — колишній радянський футболіст та тренер дитячих колективів. Ветеран Великої Вітчизняної Війни. Заслужений тренер України. Перший тренер володаря «Золотого м'яча 1975» Олега Блохіна.

Життєпис[ред. | ред. код]

Олександр Леонідов грав у футбол в складі команди ризького Окружного Будинку Офіцерів, а згодом і у складі київського «Локомотива» на позиції останнього центрального захисника. У 1955 році після закінчення Київського інституту фізичної культури та завершення кар'єри гравця Леонідова направили до київської міської ради «Динамо», де він три роки пропрацював на посаді інструктора у відділі футболу.

У 1959 році В'ячеслав Соловйов, що очолював на той час київське «Динамо», рекомендував Леонідова на посаду керівника дитячо-юнацької школи клубу. Наприкінці літа 1961 року Олександр Васильович набрав чергову групу юних футболістів, серед яких був і Олег Блохін, що в майбутньому став одним з найвизначніших радянських футболістів та здобув найпрестижнішу індивідуальну футбольну нагороду світу — «Золотий м'яч». Окрім Блохіна у тій же групі тренувалися майбутні динамівці Валерій Зуєв, Віктор Кондратов та Олександр Дамін.

Окрім випускників свого найвідомішого набору Леонідов приклав руку до становлення таких футболістів, як Володимир Лозинський, Сергій Мізін[2], Кирило Петров, Андрій Богданов, Сергій Люлька[3], Євгеній Макаренко, Денис Фаворов та багатьох інших. Займався у нього футболом і доктор економічних наук, колишній міністр економіки України Володимир Лановий.

Олександр Леонідов помер 24 вересня 2005 року. Прощання з тренером відбулося на стадіоні «Динамо», а поховано Леонідова було на Байковому кладовищі Києва.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. FootballFacts.ru
  2. Віктор Іванченко (7 липня 2007). Сергій Мізін: Динамо є Динамо. Після нього лише в Реал (рос.) . «Динамо Київ від Шурика». Архів оригіналу за 27 серпня 2013. Процитовано 25 квітня 2013.
  3. Сергій Люлька: Ігрові серії для гравців завжди задоволення (рос.) . «Ua-Football». 7 лютого 2013. Архів оригіналу за 27 серпня 2013. Процитовано 25 квітня 2013.

Посилання[ред. | ред. код]

Інтерв'ю