Леон Томша

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Леон I Томша
рум. Leon Tomșa
Леон I Томша
Леон I Томша
 
Народження:
Стамбул, Османська імперія
Смерть: 1632(1632)
Країна: Волощина
Батько: Стефан VII Томша
Діти: Раду XII Леон

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Хрест Леона, встановлений його сином Раду XII Леоном біля Слобозійської церкви в Бухаресті

Леон I Томша відомий також як «Леон Воде» («Леон Воєвода») або «Alion» ((рум. Leon Tomșa; (? — липень 1632) — з 1629 по 1632 правитель Валахії.

Біографія[ред. | ред. код]

Леон Томша був позашлюбним сином Стефана VII Томші — правителя Молдавського князівства в15631564 роках. Сучасники вважали його сином продавця устриць.

Правління[ред. | ред. код]

В 1629 році Леон Томша здобув титул правителя Валахії, шляхом підкупу османських сановників, повернувшись до Валахії обклав місцевих жителів високими податками, для того, щоби окупилися затрати на підкуп. Коли зібрати податки в повному розмірі не вдалося, він зобов'язав боярів Малої Валахії сплатити недостаток із своїх кишень. Леон Томша надав великі права Предоставлял большие права царгородським грекам і левантійцям. У всіх бідах місцеві бояри винили запрошених правителем до Валахії греків фанаріотів, які «не рахувалися із звичаями країни та порушували усі порядки, вводили погані утісняючі закони» В 1630 році обурені бояри звернулися за допомогою до князя Трансильванії Дьердь І Ракоці. Переписка між правителями не допомогла врегулювати конфлікт. Щоби переконати бояр Леон Томша в 1631 році видав два укази, в яких предбачалось вигнання з країни прибувших греків, відміна нових податків, звільнив від будь-яких зобов'язань бояр, князів, дворян та священиків. Укази, обіцявші поважати традиційні права були приняті під тиском бояр. В тому ж році трансильванська армія все ж таки вторглася до Валахії і об'єдналася з силами опозиції, але у вересні повстанці були розбиті Леоном Томшою під Бухарестом. Лідери повстанців Матей Бринков'яну, майбутній князь Валахії із роду Крайовеску, втекли в Трансильванію. Лише після численних скарг скривджених бояр в липні 1632 року Порта скинула Леона Томша. Він відправився в Стамбул, подальша його доля невідома.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Vasile Mărculeţ, Ion Stănel, George Marcu ş.a., Dicţionarul domnilor Ţării Româneşti şi ai Moldovei, Editura Meronia, Bucureşti, 2009(рум.)
  • Istoria Românilor, vol. 5, O epocă de înnoiri în spirit european (1601—1711/1716), Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2003(рум.)
  • Mărculeţ, Vasile, Ştefănescu, Alexandru, Marcu, George ş.a., Dicţionarul domnilor Ţării Româneşti şi ai Moldovei, Editura Meronia, Bucureşti, 2009(рум.)