Лондонське бюро

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лондонське бюро
Абревіатура Buró de Londres(кат.)
Тип Інтернаціонал
Засновано 1932
Розпущено 1940
Ідеологія соціалізм і революційний соціалізмd
Штаб-квартира Лондон і Париж
Генеральний секретар Феннер Броквейd (1932) і Хуліан Горкінd (1939)

Міжнародне бюро революційної соціалістичної єдності (більш відоме як Лондонське бюро) — міжнародна асоціація лівосоціалістичних партій, що діяла в 1932—1940 роках. Партії, що брали участь у цьому об'єднанні відкидали одночасно і реформізм соціал-демократичного Соціалістичного робітничого інтернаціоналу, і прорадянську орієнтацію сталіністського Комінтерну .

Створення та діяльність[ред. | ред. код]

Бюро було створено на конференції Робітничого соціалістичного інтернаціоналу у Відні в липні 1931 року. Офіційно створення проголошено 1932 року. До 1939 штаб-квартира об'єднання була в Лондоні, потім — у Парижі . Починаючи з 1935 року в Лондоні видавався Revolutionary Socialist Bulletin (Революційний соціалістичний бюлетень).

Протягом свого існування, об'єднання мало різні назви, зокрема Міжнародний революційний марксистський центр, Лондонське бюро революційних соціалістичних партій. За аналогією з Віденським 2½ інтернаціоналом його також називали 3½ інтернаціоналом. Але переважно його називали просто Лондонським бюро.

У 1936 році в Брюсселі проходила міжнародна нарада Бюро, присвячена громадянській війні в Іспанії . На нараді було затверджено, що громадянська війна в Іспанії є полем битви міжнародного робітничого класу, а іспанська революція є важливим етапом світової соціалістичної революції. Перемога фашизму в Іспанії стала би прологом світової війни. Брюссельська нарада рішуче засудила політику, що згладжує класовий характер іспанської революції та обмежується захистом буржуазної демократії. Вона виступила на підтримку іспанських робітників, які здійснювали соціалістичні заходи у звільнених від фашизму районах і опанували основи управління економікою. На нараді було прийнято рішення провести в Барселоні міжнародний конгрес з метою вироблення спільної програми робітничих партій, незалежних від Другого та Третього інтернаціоналів, та створення нового, справді революційного та дієздатного Інтернаціоналу.

З Лондонським бюро підтримували зв'язок представники Міжнародної Лівої опозиції. Деякі партії, що входили до Бюро, підтримали заклик до створення Четвертого інтернаціоналу, підписавши т. зв. «Декларацію чотирьох» 1933 року. Цими партіями були: Соціалістична робітнича партія Німеччини (СРПГ), голландські Незалежна соціалістична партія (НСП) та Революційна соціалістична партія (РСП). Дві з них, СРПГ та НСП, надалі дистанціювалися від цього документа.

Керівництво[ред. | ред. код]

Організації[ред. | ред. код]

Наприкінці існування Лондонського бюро до нього приєдналися грецькі археомарксисти (з 1939 року).

Джерела та література[ред. | ред. код]

  • Buschak, Willy. Das Londoner Büro. Europäische Linkssozialisten in der Zwischenkriegszeit. Stichting Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, Amsterdam, 1985
  • Dreyfus, Michel (1980). "Bureau de Paris et bureau de Londres: le socialisme de gauche en Europe entre les deux guerres". Le Mouvement Social. No. 112 (Jul. - Sep., 1980), pp. 25-55