Луцій Арторій Каст

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луцій Арторій Каст
лат. Lucius Artorius Castus
Народився невідомо
Кампанія
Помер невідомо
Далмація, Хорватія
Підданство Римська імперія
Національність італік
Діяльність військовик
Військове звання солдат

Луцій Арторій Каст (лат. Lucius Artorius Castus, дата народження та смерті невідомі; період діяльності: кінець II — початок III століття) — військовик часів Римської імперії. Вважається одним з прообразів легендарного середньовічного короля Артура.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду вершників Арторіїв. Народився десь у Кампанії (південна Італія). Усе життя присвятив військовій кар'єрі. Був центуріоном у III Гальському легіоні у Сирії, потім у VI Залізному легіоні. У складі останнього легіону знаходився в Юдеї. У 160-х роках переходить до V Македонського легіону, з яких був учасником Парфянської кампанії 162–166 років.

Слідом за цим брав участь у Маркоманських війнах імператора Марка Аврелія. У складі цього легіону у 172 році відзначився у війні проти сарматського племені язигів. У 179–180 роках був центуріоном II Допоміжного легіону, що стояв табором у Лаугаріціоні (сучасне м. Тренчин, Словаччина).

Після цього отримує посаду препозіта Мізенського флоту, а згодом префекта у VI Переможному легіоні, який знаходився у Британії біля Адріанового валу. В цей час діяв проти союзу бригантів на півночі Британії. Ймовірно командував загонами сарматського племені язигів (що після поразки найнялися до римського війська). Жорстоке втихомирення бритських племен загонами броньованих вершників-сарматів (тоді це було вперше у Британі) закарбувалася у пам'яті місцевих мешканців, разом з іменем командира — Арторія.

У 185 році Арторія призначено на посаду дукса та відправлено на придушення повстання в Армориці (сучасна Бретань, Франція). Після успішного виконання завдання призначається прокуратором Лібурнії (сучасна Далмація). Про подальшу долю нічого невідомо.

Джерела[ред. | ред. код]