Луцій Мененій Агріппа Ланат

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луцій Мененій Агріппа Ланат
лат. L.Menenius T.f.Agr.n. Lanatus
Ім'я при народженні Lucius Menenius Agrippa Lanatus
Народився невідомо
невідомо
Помер невідомо
невідомо
Громадянство Римська республіка
Місце проживання Рим
Діяльність політик і державний діяч
Суспільний стан патрицій[1]
Посада консул
Термін 440 рік до н. е.
Рід Мененії
Батько Тіт Мененій Ланат
Мати невідомо
Брати, сестри Агріппа Мененій Ланат
Діти Агріппа Мененій Ланат

Луцій Мене́ній Агрі́ппа Лана́т (лат. Lucius Menenius Agrippa Lanatus; V століття до н. е.) — політик і державний діяч Римської республіки, консул 440 року до н. е.

Біографія[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Мененіїв. Був сином Тіта Мененія Ланата, консула 477 року до н. е. Про молоді роки Агріппи Мененія згадок у джерелах немає.

У 440 році до н. е. його було обрано консулом разом з Прокулом Геганієм Мацеріном. За час його каденції у Римі розпочався голод. Навіть римський префект не зміг забрати зерно в інших підвладних Риму міст. Цим скористався багатий вершник Спурій Мелій. Він в Етрурії закупив зерно, яке почав за безцінь продавати населенню, здобувши цим значний авторитет й популярність, маючи на меті повалити законну владу і стати царем. Консули не змогли ефективно завадити зростанню впливу Спурія Мелія в Римі. Край цьому зуміли покласти лише наступні консули — його син Агріппа Мененій Ланат і Тіт Квінкцій Капітолін Барбат. За цих обставин було призначено диктатора 80-річного Луція Квінкція Цинцінната, який наказав своєму заступнику — начальнику кінноти Гаю Сервілію Структу Агалі вбити Спурія Мелія, що той успішно особисто зробив.

Про подальшу долю Луція Мененія Агріппи Ланата відомостей не збереглося.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Digital Prosopography of the Roman Republic