Марк Корнелій Малугінен (консул 436 року до н. е.)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марк Корнелій Малугінен
Ім'я при народженні Marcus Cornelius Maluginensis
Народився невідомо
Рим
Помер після 436 до н. е.
невідомо
Громадянство Римська республіка
Діяльність давньоримський політик, давньоримський військовий
Суспільний стан патрицій[1]
Посада консул
Термін 463 рік до н. е.
Попередник Луцій Сергій Фіденат
Наступник Луцій Віргіній Трікост
Рід Корнелії
Батько Луцій Корнелій Малугінен Урітін
Мати невідомо
Брати, сестри Авл Корнелій Косс[1][1]
У шлюбі з невідомо
Діти Публій Корнелій Малугінен

Марк Корнелій Малугінен (лат. Marcus Cornelius Maluginensis; д/н —після 436 до н. е.) — політичний, державний та військовий діяч часів ранньої Римської республіки, консул 463 року до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Корнеліїв, його гілки Малугіненів. Стосовно його батьків існують суперечності: одна частина дослідників вважає його сином Луція Корнелія Малугінена Урітіна, консула 459 року до н.е, інша — Марка Корнелія Малугінена, децемвіра 450—449 років до н. е. Стосовно аргументів на користь першого висувають відомості, що той мав сина на ім'я Марк, який став політиком. На користь другого свідчить час приходу Марка в політику, але проти — позбавлення майна та прав Марка Малугінена-децемвіра. У такому випадку молодший Марк мав змогу отримати посади лише спираючись на фінансову та політичну підтримку Луція Малугінена. Тому більшість дослідників сходяться на думці, що Марк Малугінен був сином саме Луція Корнелія Малугінена Урітіна.

У 436 році до н. е. його було обрано консулом разом з Луцієм Папірієм Крассом. Під час своєї каденції вів війни проти міста-держави Вейї та Фалерія, столиці держави фалісків. Втім активним діям завадив спалах мору в Римі. Тому Малугінен повернув військо до рідного міста.

Подальша доля Марка Корнелія Малугінена невідома.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Тит Лівій, ab urbe condita, IV 21 (лат.)
  • T. Robert S. Broughton: The Magistrates Of The Roman Republic. Vol. 1: 509 B.C.–100 B.C. Case Western Reserve University Press, Cleveland, Ohio 1968, S. 60 (англ.)
  1. а б в Digital Prosopography of the Roman Republic