Літературна премія імені Юрія Яновського

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Літературна премія імені Юрія Яновського — літературна премія, яка присуджується за найкращі твори в галузі новелістики.

Заснована 1982 рішенням пленуму правління Спілки письменників України.

Твори мають відповідати високим ідейно-художнім вимогам цього літературного жанру, розкривати важливі теми сучасності або теми історичного минулого українського народу.

На премію висуваються новели чи оповідання, опубліковані в журналі «Вітчизна» чи в інших виданнях України в період від 1 липня минулого року до 30 червня року, в який присуджується премія.

Премія присуджується щороку редакційною колегією журналу «Вітчизна» із затвердженням її рішення на президії правління Національної спілки письменників України.

Ім'я лауреата оголошується у пресі щороку в день народження Юрія Яновського — 27 серпня.

Лауреат премії імені Юрія Яновського нагороджується дипломом та грошовою премією. За СРСР розмір премії становив 1 тисячу карбованців.

За радянських часів існувала Кіровоградська обласна комсомольська премія імені Юрія Яновського, яка зникла з розпадом Радянського Союзу.[1] Через іноді виникає плутанина. Наприклад, в Інтернеті серед лауреатів літературної премії імені Юрія Яновського значаться кіровоградський журналіст Володимир Гвоздецький (1932—2008) і поет Валерій Гончаренко (1942—2000). За словами кіровоградського краєзнавця Володимира Боська, обидва вони — лауреати обласної комсомольської премії імені Юрія Яновського, а не літературної премії його ж імені.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Людмила Гурба. Славетні кіровоградці: поширюємо імена письменників-лауреатів. Архів оригіналу за 3 жовтня 2013. Процитовано 7 вересня 2015.
  2. Володимир Босько. Редактор «Недели» Олександр Плющ та інші, або Чому обласна журналістська премія залишається безіменною // Газета Народне слово. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 7 вересня 2015.

Джерела[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Категорія:Лауреати літературної премії імені Юрія Яновського